Najzanimljiviji sajt Balkana


Ekstremno retka "svetlucava kornjača"


Pre nekoliko dana u Tihom okeanu je primećena i otkrivena "svetlucava kornjača", tačnije u blizini Solomonovih ostrva. Za ovu "svetlucavu kornjaču" se veruje da je jedini reptil na svetu koji ispoljava biofluorescentne sposobnosti.!...

Ovu vrstu otkrio je biolog Univerziteta u Njujorku Dejvid Gruper, koji ističe da oklop ove kornjače reflektuje plavu svetlost i reemituje je kao neku drugu boju – najčešće crvenu, narandžastu i zelenu.

Gruber je posetio ovu grupu ostrva u julu ove godine kako bi snimio biofluorescenciju manjih ajkula i koralnih grebena, a tokom jednog ronjenja je, sa svojim timom, spazio nešto što ranije nije video – svetlucavu kornjaču. Nakon razgovora s lokalnim stanovništvom, Gruber i njegov tim su zaključili da ona u ovom delu sveta nije neobična pojava.

Oduševljenje ovim otkrićem nije skrivao ni Aleksandar Gaos, direktor "Eastern Pacific Hawksbill Initiative" i čovek koji je ceo život pročavao kornjače, rekavši da je ovo otkriće predstavlja "nešto zaista posebno".

Kako piše National Geographic, biofluorescencija se razlikuje od bioluminiscencije, koja podrazumeva da životinja ili biljka stvara sopstvenu svetlost zahvaljujući različitim hemijskim reakcijama ili emituju svetlost zahvaljujući bakterijama kojima je domaćin.

Za sada naučnici nisu u potpunosti sigurni šta uzrokuje biofluorescentnost. Tešku okolnost predstavlja to što je ova "svetleća kornjača" jedna od najugroženijih vrsta na svetu što značajno otežava njihovo proučavanje i  tek treba detaljnije da se istraži.

O biofluorescentnim sposobnostima kod određenih živih bića se ne zna baš mnogo. Poznato je da se ova sposobnost javlja usled određenih hemiskih reakcija ili dolazi od bakterija koje žive na ribama i koralima.

Prošle 2014. godine je otkriveno da pojedine morske ribe, uključujući i ajkule, koriste biofluorescentne sposobnosti da privuku partnera za parenje.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1