Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija : građevinske cigle
U Južnoafričkoj Republici mladi istraživači su smilsili tj. iskoristili ljudski urin kao građevinski materijal! Tako, cigle koje stižu na gradilište su zapravo.... "obogaćene“ ljudskim urinom zahvaljujući studentima Univerziteta u Kejptaunu.

Mladi istraživači uspeli su da kombinuju ljudski urin koji je sakupljen od specijalno dizajniranih pisaora u inženjerskoj zgradi univerziteta, zatim ka mešaju sa peskom i bakterijama.

Ne može se reći da su oni prvi otkrili ovu potencijalnu revoluciju kada je reč o građevinskom materijalu, jer je dosta ranije otkriveno nešto slično i to slučajno. Međutim, oni su jedinstveni jer tehniku već primenjuju u praksi.

Reč je o takvozvanim bio ciglama koje ne moraju da se peku već se prave već na sobnoj temperaturu.


Mikrobiološki proces između zrnaca peska i urina izaziva hemijsku reakciju stvarajući lepljivu masu koja se vremenom učvrsti. Ovako nastaje bio-cigla koja daje izuzetne rezulate na otpornost pa tako pri opterećenju na pritisak, praktično, nudi iste osobine kao i cigla od gline ili čak mermer.

"Što duže pustite bakterije da odrade posao, proizvod će biti jači“, rekao je profesor ovog Univerziteta, dr Dilan Randal.

Randal kaže da je urin tečno zlato .

"U zapremini, urin ima manje od jednog procenta otpadnih voda, ali ostatak je azot, fosfor i kalijum", rekao je on.

Izvor:B92

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala