Najzanimljiviji sajt Balkana

Cosmic Crisp može da stoji 12 meseci Dve decenije je razvijana, od strane američkih naučnika nova sorta jabuke čije ime je "Cosmic Crisp", može da stoji 12 meseci u firžideru a da se ne pokvari.! ... Tako je ovih počela je ovih dana da se prodaje u SAD!

"Cosmic Crisp" sorta jabuke dbojena je ukrštanjem sorti "Honeycrisp" i "Enterprise" a njeno gajenje počelo je 1997.godine na Univerzitetu Minnesota.Ime je ova nova sorta dobila zbog svojih belih tačkica po sebi koje izgledaju kao ualjene zvezde na nebu noću.


Voćari u državi Vašington za sada imaju ekskluzivno pravo gajenja u nardenih 10 godina! U uzgoj nove "čvrste, hrskave i sočne" jabuke uloženo je 10 milIona dolara!


Više od 12 miliona stabala te jabuke zasađeno je u voćnjacima u državi Vašington na površini od 12.000 hektara, a procenjuje se da će uzgajivači od prodaje ove sorte jabuke ukupno zaraditi 30 miliona dolara.

"Izuzetno je sočna i puca kada se zagrize. Relativno je čvrsta i dobro balansiranog ukusa između slatkog i kiselog“, kaže Kejt Evans, jedna od predvodnica razvoja sorte na Univerzitetu u Vašingtonu.

Istakla je i da "meso" ove nove sorte jabuke teško tamni i ako se drži u frižideru zadržava "izuzetan kvalitet za jelo i do 12 meseci“.

Sistem licenciranja veoma je strog i za sada ne dozvoljava voćarima iz drugih delova SAD da je gaje. Vrsta je prvobitno nosila oznaku "WA38", a ime "Cosmic Crisp" inspirisano je rasutim belim tačkamaZbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1