Najzanimljiviji sajt Balkana

tepih hereke turska u istanbulskoj palati Yildiz Sale
Jedan od najvećih tepiha na svetu već 120 godina ukrašava pod svečanog salona u istanbulskoj palati Yildiz Sale. Pre par dana po prvi put je iznesen iz palate radi pranja i restauracije!...

 

Ovaj tepih "Hereke" je izrađen davne 1897. godine. težak neverovatne 3 tone a ima ukupnu površinu od 468 kvadratnih metara.   U palatu Yildiz Sale u Istanbulu postavljen je uoči tadašnjeg susreta sultana Abdulhamida II i nemačkog cara Vilhelma II.

Nakon 120 godina tepih je prvi put iznesen iz palate i oprat u posebno izrađenom bazenu i posebnim sredstvima kako bi bio spreman za proces restauracije.

U Svečani salon palate Yildiz će ponovo biti postavljen tek nakon restauracije koja će trajati gotovo tri godine.
tepih hereke turska u istanbulskoj palati Yildiz Sale

Zamenik direktora kancelarije za upravljanje nacionalnim palatama Turske Ahmet Kapoglu izjavio je da je reč o najvećem turskom tepihu i jednom od najvećih tepiha na svetu."Ovo je vredan istorijski artefakt. Sultan Abdulhamid ga je dao izraditi za prijem nemačkog cara Vilhelma. Šare na tepihu dizajnirao je tadašnji dvorski slikar Emil Meinz", izjavio je Capoglu turskim novinskim medijima

Tepih je dizajniran u skladu s ornamentima na zidovima i plafonu Svečanog salona u palati, a Capoglu je kazao kako je tepih odnesen na posebno mesto radi restauracije koja je nužna, jer je vremenom došlo do vidnih oštećenja.
fotografija restauracije 120 godina starog tepiha iz Yildiz Sale

Pranje jendog od najvećih eptiha na svetu "Hereke" je takođe bio zahtevan posao, a korišten je specijalni deterdžent koji su razvili stručnjaci s Tehničkog univerziteta u Istanbulu.

“Restauracijom tepiha će se u naredne 2,5 do 3 godine baviti stručni restauratori kancelarije za upravljanje nacionalnim palatama Turske”, dodao je na kraju intervjua je Kapoglu.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1