Najzanimljiviji sajt Balkana

Jewel Changi Airport najskuplji i njaluksuzniji aerodromski kompleks FOTO: safdie architects

Posle 5 godina čekanja i izgradnje zvanično je saopšteno, da će najlskuplji ali i najluksuzniji kompleks na svetu, "Jewel Changi Airport", ili "Jewel" aerodroma Čangi u Singapuru biti otvoren 17. aprila ove godine...

Aerodrom Čangi u Singapuru kao i pitnici su napokon dočekali završetak izgradnje najlukuznijeg i njalepšeg ( verovatno) aerodromskog kompleksa na svetu!

Kompleks "Jewel Changi Airport" jeu obliku prstena, napravljen od staklenih delova u čeličnom ramu, prvenstveno će služiti kao čvorište koje će povezivati tri od ukupno četiri terminala.U aerodrmskoj zgradi će se nalaziti i veliki tržni centar, koji bi trebao da privuče lokalno stanovništvo, ali i strance - turiste.

"Jewel " (u prevodu Dragulj) je osmislio ugledni arhitekta Moše Safdije kao "magični vrt". Sam kompleks se prostire se na površini od 130.000 kvadratnih metara. Dok je cela izgradnja kompleksa koštao oko 1,25 milijardi dolara. Aerodromski objekat imaće deset nivoa i to, pet iznad i pet ispod zemlje.Na ovim nivoima biće smeštene raznovrsne atrakcije, bašte, 280 maloprodajnih objekata i restorana. Osim toga, hotel tu će se naći hotel "YOTELAIR"sa 130 soba

Možda najupečatljiviji deo samog projekta je "Rain Vortex" (Kišni vrtlog). Najviši vodopad na svetu u zatvorenom prostoru visok 40 metara.!

Posetioci će moći da uživaju u atrakcijama kao što je "Dolina šuma", ogroman vrt na četiri nivoa, sa stazama za pešačenje između biljaka, koje čine jednu od najvećih zatvorenih zbirki biljaka u Singapuru.

"Hteo sam da istražim mogućnosti za stvaranje nove vrste urbanog prostora, mesta na koje možete da odete u kupovinu, zato što letite nekuda, a istovremeno, to je i bašta " rekao je tvorac i dizajner ovog fascnantnog i neverovatnog objekta Safdije prošle godine za CNN.

"Mislim da smo pobedili na konkursu zato što su drugi projekti ličili na tržne centre, a ovde uopšte nemate utisak da ste u tržnom centru, ovo je potpuno novo iskustvo."
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1