Najzanimljiviji sajt Balkana

železnička platforma-stanica  Geteborg  FOTO: Jakob Senney I Simon Goldin
gradu Geteborgu, švedska valda finansira zanimljiv i neobičan umetnički projekat u kom nudi jednom srećkoviću da do kraja svog radnog veka dobija platu od 2,032 evra za posao koji se svodi na to da samo upali svetlo i ugasi svetlo na stanici...

Takav "zaposleni” će morati svakog dana ide na železničku stanicu u Geteborgu i ubaci svoju karticu posle čega će svetlo iznad platforme za ukrcaj putnika i time će svi znati se beskorisni zaposleni tog dana pojavio na poslu.


Posle toga "beskorisno zaposleni" može da ide i radi šta hoće dokle god se vrati na kraju smene da izvuče karticu i ugasi svetlo.

Moći će da da otkaz kad godpoželi, a posao mu je zagarantovan dokle god se ne zaposli negde drugo. Ovakvom "zaposlenom" valda švedske garantuje godišnje povišice, uplatu doprinosa, godišnji odmor i penziju.


Ova, blago rečeno, čudna ideja rezultat je konkursa koji je Agencija za javnu umetnost Švedske proglasila kako bi na kreativan način "ukrasila" novu stanicu.

Nagrada za pobednički dizajn iznosila je oko 667 hiljada evra, a dvojac "umetnika" koji se ovoga setio predložio je da nagrada bude potrošena na projekat zvani "Večno zaposlenje".

Večnost u ovom slučaju znači 120 godina plate za ovo veoma nebitno "radno mesto", iza ovakve idje to jeste, projekta su Simon Goldin i Jakob Senebi.

Oni smatraju da postoji 75 odsto šanse da uspeju da iz ovog fonda isplate "zarade" u preciznom iznosu od 2,032 evra uz godišnju povišicu od 3,2%.

Odbor zadužen da odluči pobednika konkursa bio je oduševljen idejom, suprotno od velikog broja političara iz raznih stranaka koji smatraju da je ovo bacanje para poreskih obveznika.

Dok opet neki misle da je projekat jednostavno glup i bezvredan, sa čim se čak i njegovi kreatori slažu, uz objašnjenje da su upravo to hteli da postignu.

Zainteresovani će na konkurs za ovu jako odgovornu poziciju moći da se prijave tek godinu dana pred završetak izgradnje železničke stanice koji se očekuje tek 2026. godine do tata strpljenje....
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1