Najzanimljiviji sajt Balkana

sneško belićZnate li kada je napravljen to jest, pojavio prvi Sneško Belić? Prva pisana dokumenta koja spominju Sneška Belića potiču iz 16. veka, a pored toga što je ovog snežnog loptastog lika..

spominjao Vilijam Šekspir, dečje pesmice nastale u Lajpcigu 1770. godine, takođe spominju Sneška.


Čovečuljka od snega spominjao je Vilijam Šekspir, a našao se i u tekstovima dečijih pesmica, koje su nastale u Lajpcigu, 1770. godine.

Pojedini istoričari tvrde da je Sneško bio fenomen veoma dobro poznat, čak i tokom Srednjeg veka. Naime, pravljene su brojne sklupture od snega, kao vid umetnosti, a pominje se čak i čuveni Mikelanđelo, kao jedan od majstora vajanja skluptura od snega.


Prema urbanoj legendi prvi Sneško Belić, kakvog danas poznajemo, nastao je tokom 19. veka u SAD.

Međutim, stručnjak za Sneška, Bob Ekštajn, pronašao je ilustracije iz atlasa Petits Voyages u kojima se opisuju putovanja holandskog moreplovca Viljema Barenca, koji je pokušavao da pronađe severni put do Indije i Kine.

Ekštajn je u ovom atlasu pronašao i ilustracije Sneška Belića. Naime, prvi koji je ostavio prikaz ljudske fiigure od snega bio je Danijel Nikolaus Chodoviecki. On je na ilustracijama predstavio tadašnjeg Sneška sa motkom, koji je predstavljao simbol surove zime, odnosno vojnika od mraza.

Današnji simbol Sneška Belića nastao je tokom vladavine kraljice Viktorije. Ona je uvela tradiciju slanja božićnih čestitiki. Kako je vreme odmicalo Sneško je postajao sve deblji, ukrašeniji i doborćudniji.

Početkom 20. veka, Sneško Belić je postao deo zimske dečje idile.

U Velikoj Britaniji, Sneško se najčešće pravi od dve kigle, dok se u SAD pravi od tri. U Litvaniji, Sneško ima naziv “čovek bez mozga”, a tokom protesta 2005. Litvanci su oko parlamenta postavili 141 Sneška, po jednog za svakog člana parlamenta.

U nekim delovima sveta, postoji tradicija dolaskom proleća, da, ukoliko se sneg nije otopio, pravi se sneško koji se zatim tuče (kao pinjata) kako bi se oterala zima.

U američkoj saveznoj državi Mejn 2008. godine napravljen je najveći sneško na svetu, visok 37,2 metara, a prethodno najveći gospodin Belić napravljen je u istom mestu 1999. godine.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1