Najzanimljiviji sajt Balkana

olimpijska zastavaU sredu na aukciji u njujorškom Sotbiju prodat je originalni dokument s programom Olimpijskih igara 1892. koji je pripremio i uredio Pjer de Kuberten, "otac" modernih Olimpijskih igara i osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta...

Vreedan istorijski i sportski dokumen prodat je za 8,8 miliona dolara, što je rekordna cena za predmet koji se odnosi na sportska zbivanja.


Dokument je, u sklopu prodaje originalnih rukopisa i dokumenata, prodat za gotovo devet puta veću cenu od očekivane.

Napisan je na francuskom jeziku na 14 stranica na kojima De Kuberten iznosi svoju viziju oživljavanja Olimpijskih igara po uzoru na one antičke u sklopu modernog međunarodnog sportskog takmičenja.


Reč je o jedinom poznatom primerku ovog dokumenta koji je poslužio kao osnov njegovog govora održanog u Parizu 25. novembra 1892. godine povodom obeležavanja pete godišnjice Udruženja francuskih sportskih društava.
dokument olimpijskih igara 1892(kliknite na sliku za uvećanje) (orginalni dokument programa OI 1892.godine)
Dve godine nakon održanog govora, Pjer de Kuberten je 1894. osnovao Međunarodni olimpijski komitet, što je bio svojevrstan uvod u prve Olimpijske igre modernog doba koje su se 1896. održale u Atini.

Dokument je nestao 1937, nakon Kubertenove smrti iste godine. Početkom devedesetih godina prošlog veka u trag mu je ušao Fransoa d'Amat, pasionirani obožavatelj lika i dela Pjera de Kubertena. Pronašao ga je u zbirci jednoga švajcarskog kolekcionara.

Cena ponuđena za ovaj sportski dokument zasenila je onu od 5,6 miliona dolara koja je postignuta na aukciji održanoj u junu za dres koji je pripadao američkom igraču bejzbola Bejbu Rutu.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1