Najzanimljiviji sajt Balkana


NikolaTesla kako je zamišljao 21 vek

Ove 2016.godine obeležiće se 160. godišnjicu rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih pronalazača i genija na svetu .Za svog života Tesla je izumeo i ostavio čovečanstvu veliki broj izuma, ponekad Tesla je razmišljao i o 21 veku ...

Tokom 1930-te godine njega su u hotelu Gavernor Klinton u New Yorku često posećivali novinari New York Times-a i Time novina sa kojima je razgovarao o svojim počecima, ali i o onome što nas tek čeka u 21. veku.

Nauka će biti prioritet


Genijalni Tesla zamišljao je svet u kom će prioritet za čovečanstvo postati naučna otkrića, a ne ratovi. Tada je govorio kako najcivilizovanije zemlje na svetu najviše što mogu troše na ratovanje, a najmanje na obrazovanje.

Prema njemu u ovom veku taj će se prioritet promeniti, a govorio je kako će borba protiv neznanja biti slavnija nego smrti na bojištu, a istovremeno će i otkrića novih naučnih istina postati važnijima od sukoba diplomata.

Govorio je i o novinama svog doba koje su tada naučna otkrića i nove filozofske koncepte shvatale kao vesti, dok će po njemu političke kontroverze i zločin dobiti mizeran prostor, a sa naslovnica će vrištati slavna otkrića.

Prehrana i zdravlje

Prema kraju svog života, Tesla je imao i pomalo neobične teorije o onome kakva bi trebala biti optimalna ljudska prehrana. Sam je jedva jeo med i mleko u poslednjim danima, verujući da je to najčišći oblik hrane. Zbog takve prehrane je izgubio i na kilaži, što je doprinelo zabludama da je spao na prosjački štap pred kraj života.

Sam je izbegavao meso, a predviđao je da će razni stimulansi poput kafe, čaja i duvana nestati - jer jednostavno će prestati biti atraktivni, dok će se alkohol i dalje konzumirati. U njegovoj prognozi je bilo i kako će biti dovoljno žita i žitnih proizvoda da se hrani celi svijet, čak i populacija Kine i Indije koje su bujale.

Roboti

Krajem 19. veka počeo je raditi na robotici kad je patentirao čamac na daljinsko upravljanje, a u svojim je predviđanjima govorio da ćemo brojne aktivnosti koje obavljaju ljudi u budućnosti prepustiti robotima. Govorio je i o tome da će roboti u 21. veku zauzeti mesto koje je robovska radna snaga imala u antičkim civilizacijama, što će ljudima ostaviti prostora da ostvaruju više životne ciljeve.

Osnivanje agencije za zaštitu okoline

Iako je govorio o američkoj Agenciji za zaštitu okoline (EPA) koju ćemo videti kroz stotinjak godina, to se ostvarilo puno ranije. Tesla je govorio o higijeni i telesnoj kulturi koje će biti prepoznate kao grane obrazovanja i vlasti, ali i o istoimenom ministarstvu koje bi 2035. trebalo američkom predsedniku biti puno važnije od ministarstva za ratovanje (odbranu).

Govorio je tada kako će deci i unucima zagađenje plaža biti nezamislivo kao što je njemu tada bio život bez kanalizacije. Snabdevanje vodom puno će se bolje nadzirati, a prema Tesli - samo će ludaci piti nesteriliziranu vodu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1