Najzanimljiviji sajt Balkana

Petit Beurre keks

Poznati keks "Petit Beurre" (Pti ber) obeležio je gotovo svačije detinjstvo, ali ovaj keks i dan danas deci i starijima pričinjava ukusno grickavo zadovoljstvo. ....

Zanimljivo je i to da keks "Petit Beurre" ima skriveno značenje....

"Pti ber", što u prevodu s francuskog znači "mali puter", nastao je po ugledu na engleske biskvite tog vremena.


Godine 1886. u Nantu stvoren je širom sveta čuveni keks, koji se i dalje pravi po istom receptu u fabrici koja nosi inicijale njegovog tvorca, Luja Lefevra Itila.
Petit Beurre keks01Na prvi pogled se ne bi primetilo ništa neobično u prilično jednostavnom "dizajnu" keksa, ali postoji nekoliko činjenica "u brojkama" koje su veoma interesantne.

Kada pogledamo keks, uočićemo ćoškove, zupce i rupice, ali pre nego što keks pojedemo, verovatno bi retko kome palo na pamet da sve to broji i da dobijenim ciframa dodeli neko "dublje" značenje.

A značenje je, zapravo, usko povezano sa vremenom...

Četiri ćoška, koliko ih "pti ber" ima, simbolišu četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca koja predstavljaju 52 nedelje u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj časova u jednom danu.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1