Najzanimljiviji sajt Balkana

Piter Tabići najbolji nastavnik na svetu 2019 FOTO YOUTUBE /PRINTSCREEN

Nastavnik iz Kenije, Piter Tabići koji ima 36 godina pproglašen je za najboljeg nastavnika na svetu za 2019. godinu!  Piter veći deo gotovo 80% svoje zarade ....

daje siromašnim učenicima i loklanoj zajednici

Ova nagrada za najboljeg nastavnika vredna je milion dolara a kenijicu Tabićiju dodeljena je u Dubaiju.Što je zanimljivo ali pomalo tužno kenijac Piter Tabići je jedini afrikanac koji je učestvovao na ovoj dodeli nagrada to jeste listi za najboljeg nastavnika na svetu.

Peter Tabichi je nastavnik matematike i fizike koji je 80 odsto zarade dao da bi se pomoglo siromašnim učenicima u selu Pvani.

U tom selu, koji se suočava sa problemima suše i gladi, skoro trećina dece su siročad ili imaju samo jednog roditelja.

Ovo područje doživljava glad svake tri do četiri godine, tako da Petar podučava lokalno stanovništvo kako da uzgaja useve otporne na glad.

"Nesigurnost u hrani je veliki problem, tako da je podučavanje novih načina zemljoradnje stvar života i smrti", kaže Piter, koji takođe naporno radi na promovisanju mira.

Peter Tabichi je počeo je sa uvođenjem Kluba za talente i proširenjem Naučnog kluba. Nnjegov naporan rad i verovanje u sposobnosti učenika se isplatilo.!

kada je njegova škola i njegovi učenici pobedili neke od najboljih škola u zemlji na Sajmu nauke i inženjeringa u Keniji 2018. Njegovi učenici su predstavili uređaj koji su izmislili kako bi omogućili slepim i gluvim osobama da mere objekte.

"Izuzetno sam ponosan na svoje učenike, nedostaju nam kapaciteti koje mnoge škole uzimaju zdravo za gotovo, pa kao nastavnik, želim samo da imam pozitivan uticaj ne samo na moju zemlju, već i na celu Afriku", kaže najbolji nastavnik na svetu

Nasilje u plemenima probilo se kroz dolinu Rift nakon predsedničkih izbora 2007. godine, a mnogi su ubijeni u Nakuruu. Petar je osnovao klub mira kako bi ujedinio sedam različitih plemena predstavljenih u školi. O

On je takođe uveo zajednički program za molitvu i bogosluženje u skupštini, koji su vodili učenici iz različitih religija.

Piter je dramatično poboljšao postignuća i samopoštovanje učenika. Upis u školi se udvostručio na skoro 400 učenika tokom tri godine, a slučajevi lošeg ponašanja pali su sa 30% na nedelju na samo 3 posto.!

Tabići je izabran između 10.000 kandidata iz 179 zemalja sveta, za tu nagradu, čiju je ceremoniju uručenja vodio glumac Hju Džekman.

Ovu neobičnu ali veoma dobru nastavničku nagradu je ustanovilla "Varkey Foundation" iz Dubaija
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1