Najzanimljiviji sajt Balkanarođen bez čula mirisa
Kikinđanin Zoran Francuski (45) ,od rođenja ima poremećaj čula mirisa.!On ne oseća miris parfema,cveta, niti miris na primer ljudskog znoja.Isto tako Zoran ne oseća miris hrane..


Kako Zoran kaže:"Po mirisu nikada ne znam šta je supruga kuvala za ručak.Ne mogu da ocenim po mirisu koja je rakija od voća Samo ponekad osetim u nosu kao da sam blago udahnuo amonijak i tada pretpostavljam da nešto oko mene ima jak miris, ali ne znam da li lep ili gadan"

Zoran je i pušač već 25 godina, ali pojma nema da li dim smrdi ili miriše.Od jela razlikujem samo slano, kiselo, ljuto i slatko. Volim voćne sladolede, ali nikada ne znam koja je kugla od kojeg voća. Znam samo da su mi sve kisele iako se razlikuju po boji" objašnjava Zoran.

Otkuda mu poremećaj čula mirisa,Zoran ne zna da objasni jer zbog toga nije išao kod lekara. Niko u njegovoj porodici nema sličan problem.

"To što moj nos ne oseća mirise nikada mi nije smetalo i nije me ograničavalo.Možda mi je čak i pomagalo jer mogu da odradim neke poslove koji drugi ne mogu. Dok u mojoj ulici nije bilo kanalizacije, morao sam svaka dva, tri dana da čistim septičku jamu u dvorištu. Nikakav miris nisam osećao. Nikada nisam sreo nekoga ko ne oseća mirise" dodaje Zoran Francuski.

Zoran žali samo za jednim.
"Žao mi je što nikada nisam osetio miris žene. Dok sam bio mlađi, drugari su se okretali za devojkama koje lepo mirišu, a meni je bilo svejedno."


Doktor Lazar Sivčev, inače specijalista za uho, grlo i nos, sa 20 godina lekarskog iskustva,kaže da nije sreo pacijenta sličnog Zoranu Francuskom.
 "To je redak poremećaj u mirisnoj zoni i svakako zaslužuje pažnju. Samo dijagnostikom se može utvrditi da li je to posledica neke anomalije ili je reč o urođenom poremećaju."Dr Sivčev i pretpostavlja da se u ovom slučaju radi o udruženom poremećaju čula mirisa i čula ukusa."
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala