Najzanimljiviji sajt Balkana

vaza iz perioda dinastije Đing prodata za 16 miliona evra
Kineska vaza koja potiče iz 18. veka koja je pornađena kutiji za cipele u potkrovlju u Francuskoj prodata je 14.6 ove godine za 16,2 miliona evra na aukciji u Parizu....


Malo ko je pomislio da će kineska vaza iz 18. veka biti prodata za ogromnu sumu novca od gotovo 16,2 miliona evra.!

Postignuta cena je bila veća za više od 20 puta od procenjenih 500.000 do 700.000 evra u "Sotbiju". To je najviša cena za pojedinačan proizvod koji je ta aukcijska kuća prodala u Francuskoj.

Vaza se nalazila u potkrovlju sa ostalim predmetima, kao deo nasledstva. Francuska porodica je pronašla vazu i donela je kod aukcionara.

"Ta osoba (prodavac) je doputovala vozom, potom metroom i došla do 'Sotbija' i do moje kancelarije sa vazom u kutiji za cipele zaštićenom novinama", ispričao je za Rojters ekspert za azijsku umetnost Olivije Valmer.


"Kada je stavila kutiju na moj sto i kada smo je otvorili bili smo zapanjeni njenom lepotom", rekao je Valmer.

Ispostavilo se da je vaza visine 30 centimetara oslikana u delikatnim nijansama zelene, plave, žute i ružičaste boje bila dobro očuvan primerak napravljan za cara dinastije Đing.

Prema rečima portparolke aukcijske kuće "Sotheby's“, vlasnici su znali da vaza ima neku vrednost, ali ne toliku kao ni da je iz perioda dinastije Đing.

Aukcija je trajala 20 minuta, što je dugo za takvu prodaju i više ljudi se nadmatalo za nju.

Kupac je bio iz Azije, dok aukcijska kuća "Sotheby" ne želi da otkrije njegov identitet.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1