Najzanimljiviji sajt Balkana

termovizijske kacige koronavirusKineska policija aktivno je uključena u borbu protiv koronavirusa. U početku policajci su nosili maske i imali ručne merače temperature. Sada u svim većim gradovima policajci su dobili termovizijske kacige... za otkrivanje zaraženih od koronavirusa

To su termovizijske kamere koje ujedno mogu da prepoznaju likove i identifikuju osobe, ali mere i temperaturu u masi prolaznika.


Posle povratka na ulice Kine ova metoda je najbolja da se otkrije neko ko je zaražen i prepozna neko ko krši karantin. Podaci se u realnom vremenu šalju i obrađuju.

Kaciga je budući čuvar ulica u Pekingu, Šangaju i drugim gradovima. Kontrola je jednostavna, kroz vizir se vidi lik ili osoba i ako je bolesna automatski se izdvaja iz grupe. Njegova boja je crvena u odnosu na ostale koji su zdravi i imaju normalnu temperaturu.

Vidi se i njegova temperatura, očitava njegovo lice i daje signal specijalnim patrolama koje osobu odmah izdvajaju iz gomile i vode u posebne medicinske ustanove za trijažu.

"Ovakva oprema za sada je isključivo dostupna našoj policiji i kada budu zadovoljene potrebe domaćeg tržišta počećemo i sa izvozom. Uz kombinaciju sa kamerama na ulici smanjićemo terorizam, kriminal, ali sada nam je prioritet da sačuvamo zdravlje", navod Hin Sju Tang, šef stanice policije u Šangaju.

Prva generacija ovih kamera izašla još pre dve godine i imala je mogućnost da prepozna lica i odmah ih indentifikuje. Preko povratne veze dobijaju se svi podaci o onome na koga je usmerena kamera.

"Dobijamo procenu u procentima koliko je lice opasno po okolinu da li je imalo krivičnih dela, prepoznajemo trgovce narkoticima, one koji češće krše zakon na primer sitne lopove i džeparoše. To nam sve pomaže u radu i preventivi krivičnih dela", navodi Sju Tang.

Kineska policija je prva u svetu uvela ovakve metode prepoznavanja na ulici i sa novim sistemom stopa kriminala je opala za 60 odsto.

Uniformisana lica nadgledaju gradove dok specialni timovi policajaca u civilu hapse prestupnike nekada neočekivano u sred činjenja krivičnog dela. Uvođenje ovog sistema koštalo je milijarde dolara, ali će se višetruko isplatiti, a neće se ugroziti privatnost osoba, kažu Kinezi.


izvor:rts.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1