Najzanimljiviji sajt Balkanakinezi napravili najjači laserski snop

 

Naučnici iz Kine stvorili su i razvili su najjači laser na svetu! Snaga najjačeg lasera iznosi čak 5,13 milijardi megavata.! Ali postoji mali problem u ovome laserski zrak... kojeg su stvorili kineski naučnici traje mnogo kraće od treptaja oka.!...


Prema pisanju "South China moning post"-a, naučnici sa Kineskog instituta za optiku i preciznu mehaniku u Šangaju, na čelu sa profesorom Li Rusinom, proizveli su do sada najsnažniji laser na svetu.

S obzirom na jačinu dobijenog laserskog zraka, može se koristiti u različitim oblastima, od nuklearne fizike do industrije oružja.

Istraživanje kineskih naučnika objavljeno je u magazinu Optics Letters.

Izmerena jačina njegovog laserskog zraka u „Stejt ki“ laboratoriji pomenutog instituta je 5,13 milijardi megavata, što ga čini do sada najjačim laserom na svetu.

Međutim, i on ima svoju „Ahilovu petu“ – bljesak laserskog zraka je trajao samo jednu femtosekundu (fs) ili 30-kvadrilioniti deo jedne sekunde. To znači da je uspeo da stvori malu količinu energije – 190 džula, jedva da se zagreje šoljica kafe.

Ipak, kineski naučnici su tako iza sebe ostavili japanske naučnike koji su pre šest meseci u Osaki oborili svetski rekord i napravili laser sa jačinom zraka od dve milijarde megavata, i dužinom trajanja od 1 pikosekunde (jedan milijarditi deo sekunde).
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala