Najzanimljiviji sajt Balkana

klajd tombo je otkrio pluton
Prvi čovek koji je bio najbliže planeti Plutonu je Klajd Tombo i to pre tri godine 2015. godine. Pitate se kako? Pa jednostavno on je prva osoba koja je sahranjena gotovo 64 milijarde kilometara daleko od planete Zemlje!...


I to je veoma na neki način lepo jer je bio i prva posmrtno do duše, (umro je pre 18 godina 1997.godine) osoba koja je bila najbliže planeti PlutonKad je prvi put ugledao Planetu X, 1930.godine, koja će kasnije poneti naziv Pluton, Tombo je tada imao 24 godine i bio je samouki astronom.

Dečak s farme iz Streatora u saveznoj državi Illinois, Tombo je jednom sklepao teleskop u dvorištu napravljen od delova separatora kreme i automobila iz 1910.

Dobio je posao u Lovelovom opservatorijumu, u Flagstafu, u Arizoni, samo zbog svojih samostalnih istraživanja


Tamo je mesecima prolazio kroz slike noćnog neba, tražeći promene u orbitama Urana i Neptuna koje bi mogle potencijalno označiti postojanje neprimećene planete. Tombo je priznao da je zadatak bio dosadan, ali, dodao je, "bio je mnogo zanimljiviji od poljoprivrede, što se mene tiče."

Isplatilo se njegovo stalno pregledanje materijala. Otkriće Plutona promenilo je naše razumevanje Sunčevog sistema. A astronom Klajd Tombo je umro 1997. godine pored otkirća planete Pluton za života je otkrio i mnoge asteroide, a voleo je da istraživa NLO-e. tj. vanzemaljce.

Gotovo dve decenije kasnije, jedna unca, nešto manje od trideset grama, njegovih kremiranih ostataka krenula je na putovanje do spoljnog ruba našeg Sunčevog sistema unutar aluminijske kapsule na savemirskoj letelici Novi horizonti. 

Kapsula nosi ploču s epitafom pokojnom istraživaču:
"Ovde su ostaci amerikanca Klajda V. Tomba, pronalazača Plutona i "treće zone" Sunčevog sistema. Adelinog i Muronovog dečaka, Patricinog muža, oca Anet i Alden, astronom, profesor, gradilac igre rečima i prijatelj: Klajd V. Tombo (1906-1997)"


Od 1992. godine i svemirskog poduhvata Džina Rodenberija, uma iza Zvezdanih staza, otprilike 450 ljudi "zakopano" je u svemiru - iako to često znači da je samo jedan gram kremiranih ostataka kratko putovao prema zvezdama pre nego što se vratio na Zemlju ili izgoreo pri ulasku u atmosferu.

Ipak, niko nije otišao dalje u tome od Tomba. Letelica je prošla na udaljenosti od oko 12.000 kilometara od Plutona u aprilu 2015, i to brzinom od gotovo 50.000 kilometara na sat. Svemirska letelica i dalje beži iz našeg Sunčevog sistema. Trenutno se nalazi na više od 64 milijarde kilometara od Zemlje.

"Mislim bi moj otac bio oduševljen " rekla je njegova kći, Anet, sada u svojim 70-im godina, kada su ostaci njenog oca postavljeni na brod.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1