Najzanimljiviji sajt Balkana


Ilustracija: površina marsa
"Krater Jezero" na Marsu, za koji je NASA objavila pre dva dana da će biti nova lokacija sledeće velike misije na toj planeti, krater je dobio  ime...

po naselju Jezero, 
u kom živi nekoliko stotina stanovnika, koji se nalazi u blizini  mesta Jajca u Bosni i Hercegovini.


Tako se navodi na sajtu Međunarodne astronomske unije, organizacije osnovane 1919, koja je zadužena za imenovanje zvezda, planeta, asteroida i drugih nebeskih tela i pojava, prenosi Al Jazeera Balkans.

Svetski mediji takođe su preneli tu informaciju, navodeći da je ime kratera prigodno jer je, prema NASA, jednom bilo mesto gde se nalazilo jezero, nastalo od široke rečne delte.

NASA smatra da je krater Jezero najpovoljniji za istraživanje jer se sastoji od različitih vrsta tla, a u kojima se možda skrivaju tragovi života. Nastao je udarom meteora severno od ekvatora na Marsu.


Dodaje se da su se tu mogli „nakupiti i očuvati prastari organski molekuli i drugi potencijalni znakovi mikroba iz vode i sedimenata koji su se ulivali u krater pre nekoliko milijardi godina“.

"Krater Jezero nudi geološki bogat teren, star čak 3,6 milijardi godina, koji bi mogao da da odgovor na važna pitanja o evoluciji planeta i astrobiologiji. Uzorci s ovog jedinstvenog područja promeniće način na koji razmišljamo o Marsu", istakao je Tomas Curbuhen iz NASA.

Misija "Mars 2020", koja bi trebalo službeno da počene u julu 2020, obuhvata slanje rovera, robotskog vozila, na Mars u potrazi za tragovima života i prostorom na kojem je možda nekad bilo života.

Krater Jezero izabran je među 60 potencijalnih lokacija nakon detaljnog istraživanja i planiranja naučnika.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1