Najzanimljiviji sajt Balkana

Norveški grad Longyearbyen se nalazi Špicbergenu, najvećem ostrvu teritorije Svalbarda osim što je najseverniji grad na svetu poseban je po još jednoj poprilično bizarnoj zanimljivosti...

U Longjerbijenu niko nije umro već punih 69 godina, jer je umiranje u ovom gradu zakonom zabranjeno.

Čak i ako ste ceo život proveli u njemu, ako vam se dogodi na primer da obolite od neke teže bolesti ikrenete umirati, moraćete da odete s ostrva i da smrt dočekate na nekom drugom mestu.Ako se ipak nekako dogodi da iznenada umrete, vaše telo će biti hitno spremljeno i nećete biti sahranjeni na ostrvu!

I ako na prvi pogled ovaj zakon deluje bizaran razlog za ovako nešto je sasvim drugačiji : zaštita ostalih živih stanovnika malog gradića Longjerbijena od virusa i raznih teški obolenja.

Davne 1950. godine otkriveno je da se tela koja su sahranjena na gradskom groblju ne raspadaju zbog toga što je tlo stalno smrznuto, a kao rezultat toga virusi u leševima mogu da prežive decenije posle smrti i postoji rizik od budućih zaraza.


Iako ovo zvuči kao scenario za horor film, nešto slično se dogodilo pre par godina na severu Sibira, gde je došlo do epidemije antraksa 2016. godine. Tom prilikom su se uzrokom zaraze smatrala tela divljih životinja koja su se nalazila u smrznutom tlu koje se prilikom naglog porasta temperature otopilo. Tada je jedna osoba umrla, a još 90 je završilo u bolnici.

Takođe, otkriveno je da se virus španskog gripa još uvek nalazi u telima ljudi koji su umrli početkom veka na teritorii Longyearbyena , a poslednja osoba zaražena tom bolešću u u ovom norveškom gardu umrla je 1917. godine.

Longjerbijen je na popisu stanovništva iz 2015. imalo 2.144 stanovnika, a na ostrvu vlada arktička klima s letnim temperaturama od tri do sedam stepeni Celzijusovih, a zimi temperatura pada do -13 stepeni Celzijusovih

Dok polarna noć u ovoj oblasti traje 111 dana odnosno noć traje od kraja oktobra pa sve do početka marta vlada potpuni mrak.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1