Najzanimljiviji sajt Balkana

Meksiko pećina u kojoj su pronađene posude stare 1000 godina FOTO:Karla Ortega/Mexico's National Institute of Anthropology and HistoryMeksički arheolozi Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju objavili su da su pronašli pećinu u svetilištu Maja Čičen Ici, u kojoj su otkrili oko 200 keramičkih posuda u skoro netaknutom stanju stare 1.000 godina!...

Posude, navode stručnjaci, datiraju iz perioda oko 1000. godine naše ere i sadrže delove kostiju i spaljene materijale, koji su dati na analizu, prenosi AP.

Arheolog Giljermo de Anda objasnio je da je istraživanje pećine počelo prošle godine, nakon što su im lokalni stanovnici rekli za nju, a ispostavilo se i da su oni za nju znali već 50 godina ali su o tome ćutali, najverovatnije da bi je zaštitili.Oko 155 keramičkih posuda i gorionika imali su sliku boga kiše Tlaloka, koji je poštovan u centralnom Meksiku.
Meksiko pećina posude Maja stare 1.000 godina netaknute
Navodi se da su Maje imale svog boga kiše Čaka, kao i da su verovatno prihvatili boga Tlaloka pre hispanskih naroda.

De Anda je istakao da su drevne Maje morale da puze kroz izuzetno uzanu pećinu kako bi položili darove u višim odajama pećine, kao i da su ti darovi verovatno bili prinošeni bogu da izazove kišu.
Pećina maja i posude stare 1000 godina netakunte
Da bi ušli u pećinu i istraživači su morali da puze, budući da je ulaz visok svega 40 centimetara.

Pećina, nazvana Balamku nalazi se oko 2,75 kilometara istočno od glavne piramide Kukulkan, poznate i kao El Kastiljo (Dvorac).

Prema rečima De Ande, on i njegov tim istražuju Čičen Icu kako bi utvrdili rute i mesta podzemnog sistema za vodu, jer se smatra da se ispod hramova i piramida nalaze brojna neotkrivena jezerca.

izvor: zanimljivostidana.com/ Tanjug
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1