Najzanimljiviji sajt Balkanaotrkriće mladih Nasa astronoma egzo planeta K2 288Bb (Ilustracija)
Tim mladih naučnika asronoma koristeći podatke teleskopa "Kepler" uspeo da otkrije egzoplanetu udaljenu 226 svetlosnih godina, u sazvežđu Bika....

 

Boraveći na praksi u NASA oni su koristeći snimke sa svemirskog teleskopa "Kepler" otkrili planetu skoro dva puta veću od Zemlje u naseljivoj orbiti zvezde. To je orbitalna udaljenosti koja omogućava postojanje vode na površini planete.

Novootkrivena planeta, nosi oznaku (ime) K2-288Bb, mogla bi biti po rečima mladih astronoma stenovita kao Zemlja, ili izgledati kao Neptun.

Njena veličina predstavlja izuzetak među vansolarnim nebeskim telima. K2-288Bb je duplo manja od Neptuna ili za 1,9 veća od Zemlje, tako da ona predstavlja odličan primer za proučavanje planetarne evolucije.

Otkriće je objavljeno u ponedeljak, 7. januara na 233. sastanku Američkog društva astronoma u Sijetlu.

"Ovo je vrlo značajno otkriće, posebno zbog temperaturne orbite i neuobičajene veličine", smatra Ejdina Fajštajn, diplomirana studentkinja Čikaškog univerziteta koja je učestvovala na panelu Američkog astronomskog društva u Sijetlu.

Ona je i vodeći autor studije koja opisuje novu planetu, koju će objaviti "The Astronomical Journal"

Egzoplaneta K2-288Bb je udaljena 226 svetlosnih godina i nalazi se u zvezdanom sistemu K2-228 koji se sastoji od par maglovitih, hladnih zvezda M-tipa koje su jedna od druge udaljene 8.2 milijarde kilometara – otprilike na šest puta većoj udaljenosti no što je rastojanje između Saturna i Sunca.

Svetlija zvezda je upola manja od Sunca, dok je njena saputnica, kao trećina Sunca. Novootkrivena planeta K2-288Bb orbitira oko manje, zamagljene zvezde svakih 31.3 dana.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala