Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: radio teleskop galaksije
Potvrđeno je i objavljeno je od strane naučnika astronoma, radio signali se ponavljaju a dolaze iz galaksije udaljene 1,5 milijardi svetlosnih godina....

 Ta pojava produbljuje misteriju i nudi potencijalnu priliku da se konačno shvati šta bi moglo izbaciti prasak iz galaksije udaljene milijardama svetlosnih godina.

Radio prasak ili rafal je, kako pretpostavljaju naučnici, rezultat svega - od eksplozije zvezda do prenosa od vanzemaljaca. Ali praskovi su ostali potpuno misteriozni, sa malo dokaza o tome odakle dolaze.

Traju milisekundu, ali se iscrpljuju s istom količinom energije koju sunce proizvodi za 12 meseci. Verovatno najuzbudljiviji od novih rafala je onaj koji naučnici vide šest puta, očigledno sa iste lokacije.

Od više od 60 brzih radio-snimaka otkrivenih do sada, samo jedan od njih se nikada nije ponovio.

"Do sada je postojao samo jedan poznati koji se ponovio. Sada, sa saznanjem da postoji još jedan, to sugeriše da bi ih moglo biti i više. I sa više repetitora i više dostupnih izvora za proučavanje, možda ćemo moći da razumemo te kosmičke zagonetke - odakle su i šta ih izaziva",rekla je Ingrid Stairs, članica tima naučnika i astrofizičar na UBC.


Dva seta ponavljajućih rafala takođe mogu da omoguće naučnicima da razumeju šta ih razlikuje od pojedinačnih rafala, pomažući im da razumeju više o svom izvoru i da paze na buduće eksplozije.

"Koji god bio izvor ovih radio-talasa, interesantno je videti koliko širok spektar frekvencija može da proizvede. Postoje neki modeli u kojima izvorno ne može proizvesti ništa ispod određene frekvencije“, kaže član tima Arun Naidu sa Univerziteta Mekgil.

Eksplozije su otkrivene u Kanadskom eksperimentu mapiranja intenziteta vodonika u Britanskoj Kolumbiji Od 13 novih eksplozija koje su pokupljene, najmanje sedam njih je zabeleženo na 400 MHz - najniža frekvencija od svih otkrivenih.

To sugeriše da ih je možda i više.

"Sada znamo da izvori mogu da proizvode niskofrekventne radio talase, koji mogu da pobegnu iz svoje okoline, i nisu previše rasuti da bi bili detektovani do trenutka kada dođu do Zemlje. To nam govori nešto o okruženju i izvorima. Nismo rešili problem, ali to je još nekoliko delova u zagonetki."

izvor:B92
Dodaj komentar


Komentari  
SV
# SV 14-01-2019 15:19
Sta god da je bilo, bilo je pre milijardu i po godina.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Zanimljivosti dana
# Zanimljivosti dana 14-01-2019 16:19
Paaaa SV verovatno ste upravu
Odgovori | Odgovori uz citat | CitatPročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1