Najzanimljiviji sajt Balkana

najduža zhavalnica na svetu Morpetov svitak
Kada se lord Viskont Morpet povukao sa svog položaja glavnog sekretara Irske 1841. godine, građani su se udružili kako bi mu napravili i poslali zahvalnicu, a danas je ova zahvalnica najduža na svetu ... ali ujedno i jedan od najvažnijih dokumenata u irskoj istoriji.

Morpetov svitak sadrži približno 270.000 potpisa protegnutih na preko 420 metara papira. Sam svitak je napravljen od listova papira koji su lepljeni jedan za drugi, a kada se razvije duži je od Empajer stejt bildinga.!

Kao verovatno najduži dokument ove vrste, Morpetov svitak služi i kao prozor u određeno vreme u istoriji Irske. Mnoga dokumenta tokom ovog perioda su izgubljena, ili uništena, zbog velike gladi, a kasnije i Irskog građanskog rata.


Svitak je očuvan do današnjih dana samo zato što je čuvan u kalemu u kutiji u dvorcu Hauard u Jorkširu tokom najburnijih godina irske prošlosti.

Stranice su sada digitalizovane kako bi se omogućilo istraživačima da proučavaju sadržaj svitka, a da ne načine nikakva dalja oštećenja.

Ovih 270.000 potpisa je postalo veliko bogatstvo za ljude koje traže svoje irske korene. Čak je i dalji rođak princa Vilijama i princa Harija su pronađeni u ovom istorijskom dokumentu.

Pogledjate video:


izvor:Nacionalna GeografijaDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1