Najzanimljiviji sajt Balkananajduža zhavalnica na svetu Morpetov svitak
Kada se lord Viskont Morpet povukao sa svog položaja glavnog sekretara Irske 1841. godine, građani su se udružili kako bi mu napravili i poslali zahvalnicu, a danas je ova zahvalnica najduža na svetu ... ali ujedno i jedan od najvažnijih dokumenata u irskoj istoriji.

Morpetov svitak sadrži približno 270.000 potpisa protegnutih na preko 420 metara papira. Sam svitak je napravljen od listova papira koji su lepljeni jedan za drugi, a kada se razvije duži je od Empajer stejt bildinga.!

Kao verovatno najduži dokument ove vrste, Morpetov svitak služi i kao prozor u određeno vreme u istoriji Irske. Mnoga dokumenta tokom ovog perioda su izgubljena, ili uništena, zbog velike gladi, a kasnije i Irskog građanskog rata.


Svitak je očuvan do današnjih dana samo zato što je čuvan u kalemu u kutiji u dvorcu Hauard u Jorkširu tokom najburnijih godina irske prošlosti.

Stranice su sada digitalizovane kako bi se omogućilo istraživačima da proučavaju sadržaj svitka, a da ne načine nikakva dalja oštećenja.

Ovih 270.000 potpisa je postalo veliko bogatstvo za ljude koje traže svoje irske korene. Čak je i dalji rođak princa Vilijama i princa Harija su pronađeni u ovom istorijskom dokumentu.

Pogledjate video:


izvor:Nacionalna GeografijaDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1