Najzanimljiviji sajt Balkana

Diocesan Muzej iz nemačkog grada Bamberga izložio (pokazao) je svetu pravi nadgrobni spomenik žene po kojoj su braća Grim stvorila lik Snežane u bajci "Snežana i 7 patuljaka"!...

Maria Sophia von Erthal bila žena čiji je nadgrobni spomenik izložen u muzeju Bamberške biskupije, a ovu je posebnu počast, između ostalog, zaslužila zato što je braći Grim bila muza i inspiracija za lik Snežane u bajkama iz davne 1812. godine.

Njen spomenik nestao je, kad su srušili crkvu gde se prvotno nalazio.

Nakon toga je pronađen njen nadgrobnik spomenik u jednoj kući u srednjoj Nemačkoj. Tada je taj spomenki preminuloj "Snežani" jedna nemenovana porodica poklonila muzeju na čuvanje i izlaganje.Marija Sophia von Erthal je rođena u Lohru na Majni te je bila sestra tamošnjeg nadbiskupa. Ovaj je grad poznat kao "Snežno beli grad". Kao prema priči iz bajke, njena je majka preminula kad je bila veoma mala, a otac joj se ponovno oženio pa je tako Marija dobila maćehu.
Maria Sophia von Erthal 
 PRAVA "SNEŽANA" Maria Sophia von Erthal po kojoj je nastao lik  iz bajke  Snežana i 7 patuljaka

Kako je maćeha nije volela, bila je prema njoj okrutna i zla. Stalno ju je zanemarivala i izbacivala is svoje porodce dok su njeine polusestre bile su sasvim suprotno tretirane-tretirane kao kalljice .Marijin otac bio je vlasnik firme koja se bavila proizvodnjom stakla te su braća Grim crpila tu inspiraciju za "čarobno ogledalo" i stakleni kovčeg koji se pojavljuju u njihovoj priči o Snežani.
         PRAVI NADGROBNI SPOMENIK snežane iz bajke to jest, Marije Sofije von Erthal
Njenu priču popularizovao je 1937. godine Valt Disney u svom prvom animiranom dugometražnom filmu "Snežana i sedam patuljaka", ali postoje i mnoge druge verzije priče.

Nažalost, za razliku od imaginarne Snežane, Marija Sophia von Erthal nije imala svoj srećan kraj. Odselila se oko 100 -njak kilometara od rodnog mesta gde je umrla sama, zaboravljena i slepa u 71 godini života.

Njen rodni grad, Bamberg, poznat je po svojih sedam brežuljaka i ljudima patuljastog rasta koji su radili u tamnošnjim rudnicima. Naravno (odmah su vam pali patuljici na pamet zar ne? op.aut)  ni ovaj segment njenog života braća Grimm nisu izostavila u priči.

Tamošnji stanovnici i njeni poznanici tvrde kako su pisci braća Grim, iskoristili priču Marije Sofije von Erthal i pretvorili ju u bajku.

Kako kažu u muzeju, ova priča nije posebna i fascinantna samo zbog Snežane već zato što u ono doba žene nisu dobijale svoje nadgrobne spomenike al ipak ovim spomenikom Mariji donosno Snežani iz bajke načinjen je veliki korak napred
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1