Najzanimljiviji sajt Balkana

Novi zakon na Filipinima zahteva da svi studenti moraju da zasade po deset stabala drveća ako žele da diplomiraju....

Cilj je borba protiv klimatskih promena. Zagovornici zakona kažu da bi za jednu generaciju studenata moglo biti zasađeno i do 525 milijardi stabala ukoliko budu ispravno zasađena.

Zagovornik zakona Gari Alejano iz stranke Magdalo, rekao je da svake godine na Filipinima 12 miliona učenika završi osnovnu školu, oko pet miliona srednju školu, a oko 500.000 njih diplomira na fakultetu.

"Svake godine to znači da bi nam donelo 175 miliona stabala. U toku jedne generacije koja se školuje ta cifra bi bila impozantnih 525 milijardi novih stabala drveća"objašnjava Gari AlejanoPrecizirao je čak da "iako bi samo 10 posto drveća uspelo, to je dodatnih 525 miliona stabala".Drveća mogu biti zasađena u postojećim šumama, u nekim zaštićenim područjima, pored napuštenih rudnika itd.

Vlada kaže da će biti pomno birana stabla, proveriće se tlo, lokacija, klima i svi parametri kako bi drveće uspelo.

Brojne su koristi od sadnje stabala - odmah će početi da upijaju ugljen dioksid i pomoći će budućim generacijama da prošire ekološke akcije.

Filipini su jedna od zemalja čije šume su skoro potpuno devastirane ilegalnom sečom. Pre 20. veka, pokrivenost šumom na Filipinima bila je 70 posto, da bi ta brojka u 20. veku pala je na svega 20 posto.

Zbog ilegalne seče šume dolazi do velikih odrona, klizišta i poplava.

izvor:Telegraf.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1