Najzanimljiviji sajt Balkana

smaragd 1.6kg

Veliki dragi kamen - smaragd iskopan je na teritoriji rudnika Mariinski u Rusiji. Ovo je treći po veličini ikada iskopan u Rusiji. Inače, tokom proteklih 30 godina u Sverdlovskoj oblasti,....

u Rusiji, iskopano je na desetine kilograma smaragda....

Ovaj smaragd koji je iskopan pre par dana težio je neverovatnih 1,6 kilograma, što je poprilično veliko za ovu vrstu drago kamenja-smaragda!

Za one koji ne znaju da kažemo da je rudnik Mariinski je jedino nalazište smaragda u Rusiji u Sverdlovskoj oblasti.U ovom rudniku se takođe iskopavaju berilijum, smaragdi, fenakiti i aleksandrit. Svake godine rudnik Mariinski preradi 94.000 tona rude, kao i 150 kg smaragda, 15 kg aleksandrita i više od 5 tona berila.


"Ovo je najveći smaragd pronađen u zemlji u poslednjih 30 godina – jedan čija je težina premašivala dva kilograma iskopan je 1990. godine. Posle toga, najveći je bio kamen od 1,54 kilograma, pronađen 2018. godine", navodi se u saopštenju lokalnih vlasti, prenosi agencija Tass.
smaragd 1.6
Rudari su rekordno veliki dragi kamen-smaragd našli u oknu na oko 260 metara dubine.

"Ovo je prirodni primerak, jedinstven ne samo po veličini već i po kristalnoj formi. Stručnjaci su smaragd svrstali u drugu grupu po boji (zelen je), a zbog prirodnih naprslina svrstan je u treću kategoriju."

Smaragdi su prvoklasno drago kamenje koje je u istoj grupi sa dijamantima, safirima i fubinima. U Rusiji se posmatraju kao vrsta valute, bez obzira na to da li su obrađeni ili ne.

Kristali pronađeni na Uralu važe za najkvalitetnije i najskuplje u svetu jer ih odlikuje karakteristična dubokozelena nijansa.

Sedam od deset smaragda priznatih kao najboljih na svetu dolaze sa Urala iz Rusije!
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1