Najzanimljiviji sajt Balkana


Velike količine metana otkrivene su na cvrenoj planeti Marsu u vazduhu, što bi mogao da bude znak o podzemnom životu na Marsu!...

Curiosity NASA rover otkrio je metean tokom merenja vazduha koji su rađeni prošle sedmice. Metan obično proizvode živa bića na Zemlji, pa se pretpostavlja da bi ovo mogao da bude znak života na Mrasu!

Ovo neočekivano otkriće metana, uticalo je na to da naučnici promene plan rada rovera i sada će biti fokusiran na dalje istraživanje iz ovog područja.

Naučnici su izuzetno uzbuđeni zbog ovoga i nadaju se da će otkriti mikrobe za koje misle da su se preselili ispod zemlje u periodu kad je Mars, kako se veruje, bio topliji, vlažniji i imao bolje okruženje za život pre četiri milijarde godina.

Sada će rover tragati za dokazom života na Marsu. Naučnici su istakli da postoje indicije da je ovaj metan nedavno izbačen.


S druge strane, New York Times je skrenuo pažnju da ipak postoji mogućnost da je reč o antičkom metanu koji je milionima godina bio zarobljen u Marsu i da sada "curi" kroz rupe na površini planete.

I merenja od pre 15 godina, koje je vršila Evropska svemirska agencija, otkrila su metan na Marsu, ali se tada mislilo da je reč o grešci, jer su rezultati dobijeni kada je oprema bila pri kraju sa strujom

Prema ovim poslednjim merenjima količina metana je uvećana trostruko. Rezultati novog eksperimenta koje je rover radio tokom vikenda, očekuju se danas.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1