Najzanimljiviji sajt Balkana

medjunarodna svemirska stanica
Na spoljnim delovima Međunarodne svemirske stanice pronađena je živa bakterija i to vanzemaljskog porekla!Ovako nešto neverovatno tvrdi ruski kosmonaut Anton Škaplerov .... on kaže da nije bila tamo kada je stanica lansirana 1998. godine, već da je verovatno "doletela odnekud iz svemira"!.

Prema rečima Antona Škaplerova, astronauti su tu bakteriju pronašli dok su uzimali uzorke sa trupa stanice, prenosi Sputnjik.

"Pokazalo se da ti brisevi sadrže bakteriju, koja nije tu bila tokom lansiranja stanice", naveo je Škaplerova, navideći da se, za sada, čini da ona ne predstavlja opasnost.

Bakterija je testirana na samoj stanici, koja se nalazi u Zemljinoj orbiti, i nakon što je utvrđeno da nije štetna za ljude, dalja detaljnija proučavanja će biti nastavljena na Zemlji.


"Ranije se događalo da se bakterije sa Zemlje prenesu na Kosmičku stanicu. Slučajno bismo je uneli na tablet računaru zajedno sa različitim materijalima koje su smestili u stanicu kako bismo proučavali ponašanje materijala u svemiru", objasnio je Škaplerov.

Astronauti su otkrili da "novootkrivene" bakterije preživljavaju i vakuum, nakon što su poslate sa Zemlje, dok su naučnici sa Univerziteta Kolorado otkrili da neke bakterijske ćelije menjaju oblik u svemiru kako bi preživele napade uobičajenih lekova koji ih uspešno uništavaju na Zemlji.

"Znamo da se bakterije drugačije ponašaju u svemiru. Potrebne su veće koncentracije antibiotika da bi bile ubijene", istakao je glavni autor tog istraživanja Luis Zea.
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala