Najzanimljiviji sajt Balkana

Mus dvorac Liban SL

Musa Al Mamari iz Libana, u školi se zaljubio u Sajde, koja je bila iz bogate porodice. Jednom ju je upitao da li bi mu bila devojka, a Sajde je odgovorila:...

"Kada budeš imao dvorac, možeš da mi se obratiš".

Na časovima likovnog počeo je da skicira palatu za svoju Sajde iako je učitelj tražio da nacrta nešto sasvim drugo.Misleći da ga namerno provicira, učitelj se naljutio i kaznio Al Mamarija rekavši mu da nikad neće imati dvorac.

Musa je sa 14 godina napustio je školu i odlučio da dokaže učitelju da može ostvariti svoje nove snove. Graditeljski zanat počeo je da izučava kod ujaka, koji je u to vreme renovirao dvorac u Sidonu.
Musa Al Mamari graditelj dvorca za svoju nesuđenu ljubav
Razvijao je svoje veštine, štedeo je novac, a 1962. godine uspeo je da kupi komad zemljišta na kojem je počeo da gradi palatu u srednjevekovnom stilu. Tada je imao 31. godinu.

Da bi izgradio pravi dvorac od kamena , Musa a je iskoristio 6.000 kamena, od čega su neki težili čak 150 kilograma. U gradnju je utrošio sve svoje slobodno vreme, a pomagala mu je i njegova Meri.


Na vrata dvorca postavio je natpis: "Ušao sam ovde kao mlad čovek, a izašao kao ostareli muškarac", pokušavajući da objasni kako je zapravo ceo svoj život proveo gradeći svoj dvorac,

Zanimljivo je napomenuti i da je namerno napravio vrlo mala ulazna vrata jer je smatrao da posetioci treba da mu se poklone kada ulaze.

Danas je dvorac Libanu jedan od najposećenijih turističkih atrakcija, koji u letnjim mesecima svakog dana razgleda i hiljadu ljudi. Smešten je u planinama na 900 metara nadmorske visine.

Dvorac se prostire na 325 kvadratna metra, ima 30 prostorija i oko 150 figura u prirodnoj veličini koji prikazuju istoriju Libana. Svaku od tih lutaka Musa je ručno izradio.

Pogledajte video o ovom zanimljivom kamenom Musinom dvorcu koji je napravio iz  inata devojci:
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1