Najzanimljiviji sajt Balkana

Naučnici NASA su ispod najvećeg i najdubljeg kratera na Mesecu ali i u Sunčevom sistemu su otkrili ogromnu količinu misteriozne mase (za sada) nepoznatog porekla....Misteriozna velika masa misterioznog materijala - porekla, otkrivena je ispod najvećeg i najdubljeg kratera Mesečevog Južnog pola-Aitken bazena. Ova masa može sadržati po pretpostavkama (što nije baš sigurno) naučnka metal iz asteroida koji se srušio na Mesec i formirao krater, kako tvrde u studiji sa Univerziteta Bailor.


"Zamislite da hrpu metala pet puta veću od Velikog ostrva Havaja zakopate pod zemljom. Toliku neočekivanu masu smo otkrilina Mesecu", rekao je dr. sc. Peter B. James, asistent na planetarnoj geofizici na Bayloru, voditelj studije objavljene u časopisu "Geophysical Research Letters".

Krater je okruglog oblika, širine oko 2.000 km,iako je veliki, ne može se videti sa Zemlje jer se nalazi na udaljenijoj strani Mjeseca koja nikada nije okrenuta prema planeti Zemlji!

Merenja suptilnih razlika u gravitaciji za potrebe istraživanja obavljena su pomoću instrumenata NASA-ine misije Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL).

"Kada smo te podatke kombinovali s topografskim podacima letelice Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), otkrili smo neočekivano veliku količinu mase stotinama kilometara ispod dna Aitkenovog bazena na Južnom polu meseca. Jedno od mogućih objašnjenja je da je ta dodatna masa metal s asteroida koji je oblikovao taj krater još uvek usađen u Mesečevu koru", rekao je James.

Što god bila i odakle god da došla, kaže, ta misteriozna masa privlači dno bazena prema dole za gotovo kilometar. Računarske simulacije udara velikih asteroida pokazuju da bi se, u odgovarajućim okolnostima, jezgra asteroida od železa i nikla mogla raspršiti u gornjem delu Mesečeva plašta, sloja između kore i jezgre.

"Napravili smo matematičke izračune i pokazali da bi dovoljno raspršena jezgra asteroida iz udara mogla ostati sastavnim delom plašta sve do današnjih dana umesto da potone u jezgro Meseca“, rekao je James.

Prema drugom mogućem tumačenju velika misteriozna masa mogla bi se sastojati od visoke koncentracije oksida povezanih s poslednjom fazom u skrućivanju Mesečevog okeana magme.

Aitkenov bazen, nastao pre oko 4 milijarde godina, najveći je, najdublji i najstariji poznati krater u Sunčevom sistemu. Na udaljeniju stranu Meseca, u Aitkenov krater januara 2019. prva je sletela kineska sonda Chang'e-4, o čemu smo već pisali. Krater je 1970. nazvan po američkom astronautu Robertu Grantu Aitkenu.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1