Najzanimljiviji sajt Balkana



planeta Cerera
Mala ili ( patuljsta) planeta Cerera, koja ima prečnik svega 950 kilometara, sadrži "gejzire“ koji izbacuju vodenu paru brzinom od oko šest kilometara u sekundi, do ovog neverovatnog otkrića došli su astronomi  nedavno,pomoću infracrvenog instrumenta na orbitalnom teleskopu "Heršel"....


Naučnici su otkrili da Cerera, patuljasta planeta u asteroidnom pojasu, ispušta vodenu paru, što potvrđuje teoriju da je život na Zemlji nastao tako što je naša planeta bombardovana stenama iz svemira.

Cerera u oblaku vodene pare u asteroidnom pojasu našeg sistema (grafički prikaz)

Evropski astronomi su objavili da su registrovali vodenu paru koja izbija poput gejzira na površini Cerere, najvećeg objekta u asteroidnom pojasu koji se prostire između Marsa i Jupitera.Inače ako ne znate Cereru je 1801. godine otkrio italijanski astronom Đuzepe Pjaci, a ime je dobila po rimskoj boginji zemljoradnje i plodnosti.

Mala planeta, prečnika 950 kilometara, kojoj je potrebno četiri i po godine da obiđe krug oko Sunca, prvobitno je bila svrstana u masivne asteroide, ali je kasnijim proučavanjem, ustanovljeno da je sfernog oblika, te da ima silikatno jezgro sa ledenim omotačem.
sunčev sistem
Godine 2008, nakon žučne debate, Međunarodna astronomska unija (IAU) uvrstila je Cereru u novu kategoriju „patuljastih planeta“, u koju je svrtan i Pluton.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature, tim istraživača predvođen Majklom Kuipersom iz Evropske svemirske agencije (ESA), navodi da je koristio infracrveni instrument na orbitalnom teleskopu „Heršel“ kako bi četiri puta skenirao Cereru u periodu između novembra 2011. i marta 2013.
Položaj Cerere (Ceres) u Sunčevom sistemu

Otkrili su vodenu paru koja izbija sa površine planete iz dva izvora, brzinom od oko šest kilometara u sekundi u trenutku kada se Cerera približavala Suncu.

„Da li na Cereri postoji podzemni okean? Ili su to tek samo dva izolovana izvora vode?“, upitali su se naučnici francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), koji su takođe učestvovali u studiji.

Otkriće vode na Cereri potkrepljuje teoriju po kojoj je pre više milijardi godina, kamenje i stenje sa vodom i molekulima ugljenika pljuštalo po Zemlji, donoseći joj neophodne sastojke za nastanak života, naveli su Humberto Kampins i Kristin Komfort, astrofizičari sa Univerziteta Centralne Floride.
izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar



Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala