Najzanimljiviji sajt BalkanaEnceladus

Prema najnovijim podacima do kojih je došla letelica Kasini utvrđeno je da najverovatnije postoje neki oblici života na jednom na Saturnovom mesecu Enceladusu u ovu teoriju veruju i stručnjaci iz NASA-e ...

Iako možda deluje kao zamrznuta pustoš, ispod naizgledne nemilosrdne površine Saturnovog meseca Enceladusa naučnici veruju da postoji mogućnost za određenim oblicima života u toploj vodi.!

Naučnici smatraju da je postojanje vode u tečnom stanju ključno za opstanak živog sveta, a najnoviji rezultati istraživanja, objavljeni na konferenciji, pokazali su i to da je sautrnov mesec Encelad ispod ledene površine topliji nego što se do sada pretpostavljalo.

Letelica Kasini pronašla je prve dokaze hemijskih reakcija koje se događaju duboko ispod leda, a koje, kako smatraju, mogu da stvore okruženje sposobno da podrži mikrobe odnosno život  

Eksperti su naveli da je otkriće "poslednji deo" slagalice koja dokazuje da je život moguć na Enceladusu!

 A cela teorija je još spektakularnija ukoliko se uzme u obzir da se taj mali mesec nalazi skoro 1.427.488.128 kilometara daleko od Sunca

"Trenutno mi znamo samo za jednu genezu života, onu koja je dovela do nastanka nas. Ukoliko bismo utvrdili da je život zasebno počeo na dva mesta u Solarnom sistemu, onda bismo mogli i da budemo sigurni da je takođe nastao i na nekoj od desetina milijardi planeta i meseca oko drugih zvezda u galaksiji "  rekao je profesor planetarne geonauke sa Univerziteta Open Dejvid Roteri.

U oktobru 2015. godine NASA je poslala Kasini u misiju tokom koje su otkiveni vodonik i ugljen-dioksid. U okviru izveštaja pronalazaka koji je danas objavljen, naučnici su naveli da su hemijske reakcije između mešavine tople vode i kamenja na dnu "jedini mogući" izvor vodonika.

Ujedno, ako je vodonik prisutan on može da se sjedini sa ugljen-dioksidom, pa da nastane metan koji kozumiraju mikrobi u dubokim morima naše planete.

" Saturnov mesec Enceladus ima led koji prekriva okeane, a periodično dolazi do blažih erupcija kroz njegove pukotine. Upravo u njima su pronađeni hemijski potpisi interakcije vode sa kamenjem, odnosno okeana sa kamenitim jezgrom. " izjavio je profesor Jugozapadnog istraživačkog instituta (SwRI) iz San Antonija, koji je jedan od glavnih istraživača za Kasini.

Enceladus kora sastav

I dodao: "Smatramo da je to najverovatniji izvor vodonika, a da kamenje sadrži smanjenje minerale i organske materijale. Na Zemlji vodonik podržava napredne ekosisteme čak i u odsustvu sunčeve svetlosti "

Podsećamo vas da je NASA je 2006. godine objavila da su na fotografijama Encelada koje je načinila sonda Kasini otkriveni gejziri tečne vode, a kasnije je ustanovljeno da se ispod površine na južnom polu najverovatnije nalazi okean dubok oko 10 kilometara.

Naučnici su dugo sumnjali da bi tečna voda mogla da postoji na mesecu zbog izuzetno jakih plima koje se pojavljuju usled Saturnove gravitacije.

Inače, Enceladus je šesti po veličini mesec Saturna i otkriven je 1789. godine zahvaljujući britanskom astronomu Vilijamu Heršelu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala