Najzanimljiviji sajt Balkana

Tipu Sultan kutijica sa 220 godina starim novćićem FOTO:BNPS

Jedna nemenovana obična porodica iz Velike Britanije postala je preko noći bogata - postali su milioneri pošto su na tavanu svoje kuće pronašli skriveno milione vredno indijsko blago...

Veruje se kako je artefakte u Berkšir u Veliku Britaniju dopremio njihov predak, major Thomas Hart koji ih je uzeo iz palate Tipu Sultana nakon poraza slavnog indijskog borca za slobodu od Djuka od Velingtona 1799. godine.

Te je stare i danas već vredne artifekta major Tomas godinama držao umotanim u novine u prašnjavom potkrovljuOčekuje se da će nemonovanoj porodici iz Berkšira, pronađeni stari predmeti doneti milione funti na aukciji. Pre tri godine prodaja drugih predmeta koji su pripadali sultanu Tipu postigla je cenu od neverovatnih 6 miliona funti na aukciji piše britanski Metro.co.uk.

Tipu Sultanov prsten FOTO:BNPS
Aukcionar Entoni Krib je ovu kolekciju nazvao značajnijom:
"Nemoguće je staviti cenu na ove artikle, ali rekao bih da je kolekcija značajnija od one ranije prodate. Ta je sastavljana 40 godina i došla je iz različitih delova.Ali ova oružja pokupio je poručnik koji je bio tamo i u istoj su porodici već 220 godina.

Kad sam video pištolj, skoro sam se onesvestio, to se pronalazi jednom u životu.Pronalazači su obična porodica koja živi u viktorijanskoj dvojnoj kući. Ovo biste mogli da opišete kao dobitak na lutriji za njih" rekao je on.
Tipu Sultan mačevevi  FOTO: BNSP
Veruje se da kolekcija uključuje pištolj "Tigra od Majsora" koji ima Tipuov tigrasti uzorak i korišćen je u poslednjem dvoboju protiv Britanaca.

Uz to, porodica je pronašla i zlatno postavljeni Firangi mač koji ima oznaku Tipuovog oca, Haidera Ali Kana - prethodnog vladara Majsora.
Tipu Sultanov pištolj FOTO:BNPS
Britanci su pokrenuli rat protiv Tipu Sultana, nakon što je špijun uspeo da presretne pismo Napoleona, u kojem je francuski vođa predlagao savez protiv Britanije.

Nakon pobede britanski vojnici opljačkali su Tipuovu palatu, riznicu i oružarnicu, uzevši mnoga sultanova oružja i druge dragocene predmete. Neki od njih završili su na tavanu u Berkširu i veoma su usrećili jednu porodicu.

izvor:Blic.rs
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1