Najzanimljiviji sajt Balkana

planete svemir

Novo istraživanje birtanskih naučnika i astronoma ukazuje da formiranje zvezda u binarnim sistemima može omogućiti planetama oko njih pravu temperaturu, na kojima može postojati  velika mogućnost za vanzemaljski život...Kada naiđu na treću zvezdu, binarni par zvezda može biti "gurnut" zajedno. To bi moglo da proširi zonu za život.


Useljiva zona - Goldilocs je udaljenost od zvezda gde nije ni pretoplo ni previše hladno. Smatra se da je otprilike jedna trećna zvezdanih sistema u našoj galaksiji sastavljena od ovih binarnih parova.


Istraživači su koristili kompjuterske simulacije da bi razumeli kako zvezde mogu da budu u interakciji, i kako će susreti uticati na parove dve zvezde.

"U tipičnom 'zvezdanom rasadniku', gde bi se nalazilo oko 350 binarnih objekata, njih oko 20 bi bilo 'stisnuto', tako da dolazi do proširenja useljive zone, a time i mogućnost vanzemaljskog života. U nekim slučajevima te useljive zone su se čak preklapale. To bi povećalo šanse za vanzemaljski život", otkrili su istraživači.

Oni sugerišu da postoji više binarnih sistema nego što smo mislili, što povećava izglede za vanzemaljski život.

"Dakle, oni svetovi pisaca naučne fantastike - gde dva sunca sijaju na nebu iznad vanzemaljskog života - sada izgledaju mnogo verovatnije", navode stručnjaci, piše b92

Okriće da se stabilni solarni sistemi mogli razvijati na mestima koja se veoma razlikuju od naših, jasno je koliko malo podataka o njima postoji. Novo istraživanje moglo bi dalje istražiti šta se dešava oko tih sistema, i pokušati otkriti kakva okruženja se tamo mogu naći.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1