Najzanimljiviji sajt Balkananajskuplje gradjevine na svetu s

Čovek oduvek gradi počev od prvobitne nastambe pećine, pa do današnjih dana.U današnje vreme čovek stvara ogromne građevine koje kada se završe postaju na kraju najskuplje građevine na svetu....

Ovu mini listu nasjkupljih građevina  koje je čovek stvario, napravio je britanski "The Telegraph" ,a vi će te u nastavku teksta saznati  koje su to:

Međunarodna svemirska stanica

medjunarodna svemirska stanica
Izgradnja je koštala: 100 milijardi dolara

Međunarodna stanica za istraživanje svemira (ISS) počela je da niče u nižoj orbiti Zemlje 1998. godine, kada je u svemir lansirana njena prva komponenta, a tokom narednih godina bilo je poslato još nekoliko modula.

Stanica je zajednički projekat pet svemirskih agencija (američka NASA, ruski „Roskosmos, evropska ESA, japanska JAKSA i kanadska CSA), a oko Zemlje orbitira na visini između 330 i 435 kilometara, brzinom oko 28.000 kilometara na sat.

Dimenzije su joj 108,5 metara širine i 72,8 metara dužine, a teži malo ispod 420 tona.

Dosad je na stanici radilo 226 astronauta iz 18 država sveta (najviše Amerikanaca, čak 142), a zanimljivo je da se može videti sa Zemlje golim okom. Dosad utrošena sredstva na stanicu bila bi dovoljna da se izgradi 270 „Alijanc arena“, stadiona na kojem igra FK „Bajern“ iz Minhena.

Zabavni park "Ferrari World"

ferrari park

Izgradnja je koštala: 40 milijardi dolara

Neverovatan zabavni park u Abu Dabiju (UAE) građen je između 2007. i 2015. godine, ima pet „vozova smrti“ sa „Ferari“ tematikom i još desetine drugih atrakcija.

Proteže se na području od 86.000 kvadratnih metara, koji su pokriveni velikom krovnom strukturom na kojoj se nalazi najveći „Ferarijev“ logo na svetu, dimenzija 65 sa 48,5 metara.
Sasvim prikladno za svoj naziv, diči se najbržim svetskim "vozom smrti" (Formula Rossa), koji za pet sekundi dostiže brzinu od 240 kilometara na čas.


Brana Tri klisure

Tri klisure brana

Izgradnja je koštala: 37 milijardi dolara

Brana Tri klisure izgrađena je na Jangcekjangu, trećoj reci po dužini na svetu. Izgradnja je počela 1993, a u punom pogonu je od 2012. godine.

Ova brana predstavlja simbol probuđene ekonomske moći Kine, a njen kapacitet od 22.500 megavata (koje daju 32 turbine od 700 mv i dve od 50 mv) čini je najvećom elektranom na svetu. Prosečno, godišnje proizvede 87 teravat-časova električne energije, a rekord je postavljen 2014. godine kad je proizvedeno 98,8 teravat-časova električne energije.

Zbog njene izgradnje potopljeno je 13 gradova, 140 gradića i 1.600 sela, a iseljeno je oko 1,3 miliona ljudi. Takođe, zbog promene toka vode tj. stvaranja ogromnog rezervoara koji pokriva 1.045 kilometara kvadratnih i dizanja velike količine vode na maksimalnih 175 metara iznad nivoa mora, ova brana je, prema podacima Američke agencije za istraživanje svemira, doslovno usporila rotaciju Zemlje i produžila prosečni dan za 0,06 mikrosekundi.

Kao i Itaipu, ova hidroelektrana ima brojne posledice po životnu sredinu i ljude, ne samo u njenoj blizni nego tokom celog toka reke Jangcekjang nakon brane.

Međunarodni aerodrom u Hongkongu

Aerodrom cep lap kok
Izgradnja je koštala: 20 milijardi dolara

Međunarodni aerodrom u Hongkongu smešten je na ostrvu Ček Lap Kok, izgradnja je trajala šest godina, a dovršen je 1998. godine.

U 2015. godini MZL Hongkong bio je osmi aerodrom na svetu po prometnosti, a kroz njega je tada prošlo 68,5 miliona putnika, što je 32 miliona manje u odnosu na najprometniji aerodrom na svetu, Hartsfild Džekson u Atlanti.

Hidroelektrana Itaipu

Itaipu hidroelektrana
Izgradnja je koštala: 19,6 milijardi dolara

Hidroelektrana Itaipu nalazi se na reci Parani, na granici između Brazila i Paragvaja. Građena je 13 godina, između 1971. i 1984. godine, a ima instaliranu snagu od 14.000 megavata koju daje 20 turbina snage 700 megavati.

Tokom 2008. godine elektrana je proizvela 94,7 milijardi kilovat-časova (ili 94,7 teravat-časova) što je bilo dovoljno da električnom energijom čitav svet snabdeva dva dana, a taj rekord srušen je prošle godine kad je elektrana proizvela 103,1 teravat-čas, više nego njen „najveći konkurent“, hidroelektrična Brana Tri klisure u Kini.

Za njenu izgradnju je potrošena količina betona dovoljna za izgradnju 210 brazilskih „Marakana“ i čelika dovoljnih za 380 Ajfelovih kula.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala