Najzanimljiviji sajt Balkana

antartik pecina
U blizini planine Erebus, aktivnog vulkana na ostrvu Ros na Antarktiku, istraživači su u pećinama otkrili tragove potpuno nepoznate DNK.!.....

Stručnjaci su veoma uzbuđeni: "Neki od DNK dokaza koje smo otkrili implicira da tamo možda postoje bića koja žive u ovim pećinama o kojima mi ne znamo ništa. Mogle bi postojati čak i nove vrste.!"

Istraživači koji istražuju Antarktik su načinili šokantno otkriće kada su naišli na velike pećinske sisteme zagrejane obližnjim vulkanom.

Stručnjaci kažu da unutar pećina može uspeti tajni ekositem biljnih i životinjskih vrsta uz toplotu aktivnog vulkana.

Stručnjaci ukazuju na to da na Antarktiku ima više od 15 vulkana za koje je poznato da su ili trenutno aktivni ili pokazuju dokaze nedavne aktivnosti.

Štaviše, forenzička analiza uzoraka tla iz ovih pećina je otkrila intrigantne DNK tragove algi, mahovine, i malih životinja:

"U pećinama može biti izuzetno toplo – čak i do 25 stepeni u nekim pećinama."

"Možete nositi majicu kratkih rukava i osećati se prijatno," izjavila je vođa istraživanja Keridven Frejzer. “Svetlost se nalazi u blizini ulaza u pećinu, i svetlosni filteri dublje u pećinama gde je tanak led."

Frejzer je objasnio da je većina DNK uzoraka pronađenih blizu ili ispod planine Erebus bila slična već poznatim biljkama i životinjama, uključujući mahovine, alge i beskičmenjake pronađena na drugim mestima na Antarktiku, ali da se nisu sve sekvence mogle potpuno identifikovati, što znači da su naučnici možda naleteli na potpuno nepoznate vrste.!

Veruje se da je ovaj pećinski sistem formiran nakon što je vodena para putovala tim prolazima.

“Rezultati ove studije nam pružaju primamljiv pregled onoga što bi moglo živeti ispod leda na Antarktiku, mogle bi čak postojati i nove vrste životinja i biljaka,“ dodao je on.

Međutim, profesorka Lori Konel, ko-istraživač na Univerzitetu u Mejnu, veruje da ovi intrigantni tragovi DNK ne potvrđuju da biljke i životinje žive u pećinama.

“Sledeći kroaci će biti da se bliže osmotre pećine i potraga za živim organizmima. Ako postoje, to će otvoriti vrata novom uzbuljivom svetu,“ rekla je ona.

Još jedan istraživač, Kreg Keri sa Univerziteta u Vaikatu na Novom Zelandu, podsetio je da su prethodna istraživanja pokazala da su razne bakterijske i gljivične zajednice živele u vulkanskim pećinama na Antarktiku.

Istraživači takođe ističu da nije poznato koliko ima pećinskih sistema oko antarktičkog vulkana, ili kako su oni međusobno povezani, jer ovakva okruženja mogu biti teška za identifikovanje, istraživanje i dolaženje do njih.

Ta studija je objavljena u međunarodnom časopisu Polar Biology.

Izvor: Webtribune.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1