Najzanimljiviji sajt BalkanaVini pu i drugari
Na aukciji u Londonu postavljen je novi rekord za cenu ilustracije jedne knjige. Originalna mapa za "Šumu od sto jutara" Vinija Pua pisca Ernesta Hauarda Šeparda postala najskuplja ilustracija na svetu...

Ova ilustracija iz knjige vini pua mapa za "Šumu od sto jutara" prodata je za 486.761 evra.

Najčuvenija mapa u književnosti za decu - ovaj crtež iz 1926. godine bio je pola veka skriven od očiju svetske javnosti. Aukcijska kuća "Sotheby's" procenila je da će dostići sumu između 100 i 150.000 funti

Crtež je objavljen kao deo prve knjige A.A. Milna o Viniju Puu i upoznaje čitaoce sa zanosnom maštom Kristofera Robina i njegovih šumskih prijatelja. Tačno 40 godina kasnije mapa je imala vodeću ulogu u "Diznijevom" kratkometražnom crtaću "Vini Pu i drvo meda" gde je oživela kao animacija u najavnoj špici.
najskuplja ilustracija knjige vini pu
Sem što je prikazivala magični svet Vinija Pua, mapa je uhvatila i jedinstvene ličnosti Milnovih voljenih junaka. Magarac Iar predstavljen je u svom vlažnom i mračnom okruženju, sa glavom zabijenom u travu, dok energetični kengur Ru skakuće ka peščanoj jami u kojoj se igra.


Usamljeni Vini sedi i zamišljeno gleda preko šume, ka svom prijatelju Kristoferu Robinu koji stoji sa dečačkom arogancijom.

Šarmantna detinjatost Kristofera Robina prikazana je namerno nespretno ispisanim nazivima lokacija kao i kompasom sa slovima Puovog preizmena. Šepardova zabavna ličnost takođe je deo ilutsracije jer je mapa potpisana rečima "Nacrtao ja a g-din Šepard pomogo".

Prethodni rekord za ilustraciju neke knjige takođe je pripadao crtežu o Viniju Puu. Reč je o ilustraciji za igru prutićima na mostu opisanu u knjizi "Kuća na Puovom uglu" 1928. Crtež je decembra 2014. prodat na aukciji za 314.500 funti.

Sem pomenute mape, na nedavnoj aukciji su prodate još četiri originalne ilustracije o Viniju Puu za cenuu od 917.500 funti.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala