Najzanimljiviji sajt BalkanaMudrost najstarja ptica položila je jaje
Ženka lejsan albatrosa čije je ime Mudrost zvanično najstarija je ptica na svetu.! Mudrost (engl. Wisdom) godišnje pređe desetine hiljada kilometara a ovih dana albatros koji ima 68 godina je položila i jaje....

Koliko biljni i životinjski svet može da bude fascinantan najbolje pokazuje Mudrost (Wisdom), koja se ponovo vratila na ostrvo Midvej da položi jaje i odgaji novo mladunče.

Naučnici su sa njom prvi put došli u kontakt i označili je 1956. godine, što znači da je najmanje 68 godina stara. To je ne sprečava da se svake godine vrati na pacifičko ostrvo i položi jaje.

Biolog Čendler Robins prvi put se susreo sa Mudrošću i označio je blizu američkih mornaričkih kasarni. Već je bila odrasla, što znači da je imala najmanje šest godina.
Mudrost najstarja ptica sa svojim mladuncem od ranije
Mudrost je bila jedna od 8.400 albatrosa koji su označeni te godine i jedna od stotina hiljada na Midveju, gde albatrosi dolaze svake godine da snesu jaje i podignu ptiće.


Lejsan albatrosi se gnezde u ogromnim kolonijama i to skoro isključivo na ostrvima Midvej i Lejsan. Na prvom se godišnje gnezdi oko tri miliona ptica, od čega 1,2 miliona albatrosa

Najstarija ptica na svetu se na svoje mesto gnežđenja vratila 29. novembra, a pre par dana snela je i jaje.

Albatrosi traže partnera sa oko pet godina i ostaju sa njim do svoje ili njihove smrti. Godišnje snesu jedno jaje. Mudrost se sa sadašnjim partnerom, Akeakamaijem, upoznala 2006. godine, sa svojih 56 (albatroskih) godina.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala