Najzanimljiviji sajt Balkana


Ilustracija: meseceva povrsina
Jedan komadić stene Meseca koje je posada Apola 14 donela po svemu sudeći vodi poteklo s naše planete Zemlje .I reč je o, za sada najstarijoj steni ... koja je nastala kada i sama planeta Zemlja, pokazuju najnovija istraživanja naučnika

Stena s Meseca nastala je u periodu između četiri i 4.1 milijardi godina, 12.4 milja ispod zemljine kore. Ono što je najzanimljivije je to što je pronađena na Mesecu.!


Nasin Centar za istrazivanja Meseca utvrdio je da uzorak sadrži minerale poput kvarca i drugih, koji su karakteristični za Zemlju ali ne i za Mesec.

Postoji i mala verovatnoća da je stena formirana i na Mesecu. Ipak pronađeni uzorak nije kao ostali, koje je donela posada Apola 14, i zbog minerala od kojih je sastavljen i koji se nalazi na Zemlji, postavlja se pitanje kako je završio na Mesecu.

Mnogi ne znaju Mesec nekada u dalekoj prošlosti naš satelit je bio deo planete Zemlje, koji se odvojio nakon sudara sa velikim asteroidom.


Naučnici su čak pronašli i delove Marsa koji su pali na Zemlju nakon udara. Zbog toga je moguće da je, u dalekoj istoriji našeg sunčanog sistema u kojoj su veliki asteroidi bili svuda, jedan udario u Zemlju, da su se njegovi delovi raspršili, i da se na taj način novootkrivena stena našla na površini Meseca.

Pre ovog otkrića, postojala su nagađanja o tome kako su izgledale rane zemljine stene. Postoje velike šanse da to što je nađeno na površini Meseca nije samo deo naše planete.

Glavni istražitelj i autor skoro objavljenog članka Dejvid Kring izjavio je da je sledići korak potražiti sličnu mineralnu strukturu u primercima stena sa Meseca kako bi se došlo do više podataka o Zemlji.

Pre ovog otkrića, smatralo se da je starost najstarije stene sa Meseca iznosila dve milijarde godina, prenosi B92

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1