Najzanimljiviji sajt BalkanaVelika piramida u Čoluli Meksiko je najveća na svetu piramida
Keopsova piramida nije najveća piramida na svetu, već je to Velika piramida u Čoluli u državi Puebli, u centralnom Meksiku. .... Baza ove piramide - drevnog hrama Asteka je, kako se navodi čak četiri puta veća nego ona piramide u Gizi, a zapremina joj je dvostruko veća.!

Istoričarima i arheolozima nije poznato ko je sagradio ovaj tajanstveni objekat čija se starost procenjuje na oko 2.300 godina, ali je sigurno da materijal od kojeg je izgrađen pomogao da piramida ostane sakrivena, barem njena veličina.

Ernan Kortes, koji je 1519. godine izvršio invaziju na drevni grad Čoluli, tu piramidu nije ni primetio, a lokalno stanovništvo je piramidu otkrilo tek 1910. godine, iako je dugačka 450 metara (kao devet olimpijskih bazena!) i visoka neverovatnih 66 metara.
Velika piramida Čoluli maketa
Sve do početka 20. veka, ova najveća piramida na svetu, bila je skrivena ispod guste vegetacije.

Danas je piramida poznata pod imenom Planina koju je napravio čovekCrkva koja je na njenom vrhu nastala je pre 500 godina. Vrlo malo se zna o ovoj piramidi. Smatra se da je izgradnja počela 300. godine pre naše ere, ali ne zna se ko ju je izgradio.


U kasnijim istraživanjima otkriveno je da na tom mestu postoji zapravo šest piramida, građenih tako da je jedna iznad druge. Za gradnju su korišćene cigle, napravljene mešanjem blata s drugim materijalima, poput peska ili slame, koje su se onda pekle na suncu.

U suvoj klimi, ove cigle su izuzetno izdržljive, traju hiljadama godina. Ali u vlažnom Meksiku, ovo je bila plodna platforma za tropsku džunglu.

Piramida se može istražiti putem mreže tunela sagrađenih početkom 20. veka, a grad se 500 godina nakon Kortezove suočava s novom invazijom – turistima.

Danas je ta piramida najveći spomenik ikada sagrađen, a po strukturi podseća na piramidu Sunca u Teotihakanu. U blizini piramide pronađeno je oko 400 grobova, po čemu se može zaključiti da je to bilo neka vrsta svetog mesta.

Grad je napušten u sedmom ili osmom veku, a danas je vrlo popularan među turistima.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala