Najzanimljiviji sajt Balkana


najveće drvo na svetu
Drveće je ako ne znate spadaju u najveće žive organizme na planeti Zemlji. Naravno svo drveće koje raste na planeti Zemlji nije iste veličine.Tako imamo mini drveća od 25 cm poput  bonsai pa do onih koji imaju ogromne veličine.....


Među drvećem koje se ističe svojom veličinom je i ogromna sekvoja koja može da naraste i do 100 metara visine a težina im može preći i 2.000 tona, što vam je do deset puta teže od plavog kita.


Ovi prastari divovi imaju vrlo malo grana i listova i često su puno ožiljaka od požara i udara groma. Sekvoje mogu da žive i 3000 godina a najstariji primerak star je 3500 godina.

Tako dolazimo i do dzinovske sekvoje koja raste samo u Sijera Nevadi, u Kaliforniji .Najveće drvo na svetu zove se "general Šerman", i nalazi se nalazi u Sekvoja Nacionalnom Parku .

Drvo (sekvoja) "general šerman" je visoko 83.8 metra i ima  oko 1500 kubnih metara zapremine.To vam je ekvivalent od više od polovine obima olimpijskog bazena.Prečnik u donjem delu stabla iznosi neverovatnih 11.1 metara! Veruje se da je najveće drvo na svetu staro između 2.300 i 2.700 godina!

Čast da ponese titulu najvišeg drveta ( visina drva) je pripala sekvoji Hyperion koja se nalazi u Nacionalnom parku Redwood u Kaliforniji drvo je visoko čak 115,55 metara. Otkriveno je tek 2006. godine a tačna lokacija je tajna jer ekolozi strahuju da bi turisti mogli previše opteretiti tlo oko stabla i tako ugroziti korenje.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1