Najzanimljiviji sajt Balkana

sfinga egipat piramide

Mnogi ne znaju  piramide u Egiptu su prepune kojekavih tunela, lažnih ulaza, tajnih prolaza, natpisa, s tekstovima koji  "proklinju" one koji se drznu da poremete večni mir faraona....

U dokumentarnoj emisiji "Egipat kroz vekove", reditelj i egiptolog Kertis Rajan Vudsajd objašnjava čemu su služila lažna vrata.

Jedan od razloga je, naravno, strah od pljačkaša, ali Vudsajd, koji je 2018. posetio grobnicu faraona Unasa, poslednjeg kralja iz pete dinastije, kaže da "postoji nešto neverovatno svuda ovde u Sakari".

"Dođite do ulaza u grobnicu i videćete vrata sa svim ti hijeroglifskim natpisima muža i žene. Na nekim mestima još se vidi boja, bila je crvena, a oko očiju su još vidljivi tragovi šminke " kaže istoričar.Egipćani su verovali da posle njihove smrti duša odlazi u zagrobni život.

"Pravili su lažna vrata, koja su ličila na prava, ali ona su bila namenjena duši, koja je mogla da se kreće između života na zemlji i zagrobnog života " objasnio je on.

"Na tim lažnim vratima žene su ispisivale kratke poruke kada su bile ljute na muževe, ili kada im je bila potrebna pomoć. Napisale bi ih na lažnim vratima, uverene da će duh doći i pročitati ih" objašnjava Vudsajd.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1