Najzanimljiviji sajt Balkana
Samoobnavljajući materijal iz NASA
Američki naučnici sa Univerziteta u Mičigenu uspeli su da naprave materijal koji može da se sam obnavlja kad se ošteti!...

 NASA-in Materijal se uspešno samoobnavlja i nakon probijanja metka, a njegova primena bi mogla  u skorijoj budućosti da bude široko rasprostranjena.
 
Ovaj materijal, nalik smoli, odmah po izlaganju kiseoniku počinje da se stvrdnjava i to je najjednostavnije za laike objašnjen princip njegovog funkcionisanja.
 
kako bi testirali materijal kojis e sam obnavlja naučnici su ga stavili između dva sloja zida. U slučaju da zid bude probijen, smola popunjava rupu u prvih nekoliko sekundi sve dok ne počne da reaguje sa kiseonikom nakon čega se momentalno stvrdnjava.
 
Istraživanje i razvijanje finansirala je NASA, dok su konačni rezultati objavljeni u ACS Macro Letters od "American Chemical Society".
 
Savetuje se da materijal može da se koristi u postavljanju zidova rezervoara za gorivo, trupa aviona ili svemirske letelice.
 
 U osnovi, ovi materijali razvijeni su da se koriste za svaki predmet pod pritiskom kako bi sprečili njegovo probijanje i samim time curenje goriva ili vazduha. Pogledajte video:
 

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala