Najzanimljiviji sajt Balkana

KELT 9B kruži oko zvezde KELT 9
Naučnici iz NASA otkrili su najtopliju (planetu) egzoplanetu u svemiru sa atmosferom koja sadrži ispraenja titanijuma i gvožđa.!....

Naučnici su došli do neverovatnog otkrića – pronađena je do sada najtpolija planeta u svemiru koja je nazvana Kelt-9b. Inače planeta KELT-9 je gasni džin, tri puta je veća od Jupitera, ali je upola manje gusta, što omogućava stvaranje isparenja teških metala.

Stručnjaci iz NASA veruju da bi temperatura egzoplanete mogla da iznosi oko 4.300 stepeni celizijusa, što govori da je ovo najtopliji svet u svemiru koji je do sada otkriven te da planeta postaje toplija od nekih zvezda.

Za poređenje, temperatura na površini Sunca iznosi preko 5.500° celzijusa.

Naučnici opisuju novu planetu kao "jedinstvenu laboratoriju za analizu promena u atmosferi pod uticajem intenzivnog kosmičkog zračenja".

Naučnici smatraju da je to rezultat jake radijacije koju emituje zvezda oko koje planeta kruži, jer radijacija atmosferu KELT-9B "naduva kao balon".
Kako je poznato, toplotu uzrokuje zvezda Kelt, na kojoj su temperature blizu 10.000 stepeni. Ova planta je 30 puta bliže svojoj zvezdi nego Zemlja Suncu. Zbog toga što je tako blizu zvezde Kelt, planeta kruži oko zvezde samo 36 sati, a iste strane planete su uvek okrenute prema Suncu.

"Temperature su tako visoke, pa iako je reč o planeti, ona ima atmosferu zvezde", rekao je Kevin Heng, profesor na Univerzitetu u Bernu i koautor najnovije studije o Kelt9b koji je objavljen u časopisu Nature.

Astronomi odavno pretpostavljaju da metali isparavaju na ekstremno vrelim džinovskim gasovitim planetama, te da postoje samo kao pojedinačni atomi.

"Pri tako visokim temperaturama gvožđe i drugi prelazni metali više nisu vezani u molekulima ili česticama oblaka, već postoje samo u obliku atoma" objašnjava Jens Hujmakers sa Univerziteta u Ženevi.

Pomoću spektrometra na teleskopu "Galilej" astronomi su u spektru planetarnog tranzita otkrili spektralne linije, koje najverovatnije potiču od slobodnih atoma gvožđa. To je prvi put da su naučnici dokazali postojanje čistog gvožđa u atmosferi neke egzoplanete.

Ovu planetu je otkrio je tim američkih astronoma, a od Zemlje je udaljena 650 svetlosnih godina i nalazi se u konstelaciji Labud.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala