Najzanimljiviji sajt Balkana


mars planeta ima kiseonika

Po najnovijim podacima NASA na crvenoj planeti Mars su pronađeni i molekuli kiseonika! Atomi kiseonika detektovani su u atmosferi Marsa zahvaljujući...

pokretnoj NASA opservatoriji poznatoj kao SOFIA te nakon 40 godina istraživanja!...

Ti atomi su pronađeni u gornjim slojevima atmosfere Marsa poznatom kao mezosfera to jeste viši slojevi atmosfere Marsa ovo otkirće je revolucionarno, ocenjuju stručnjaci.! Reč je o potencijalnom novom mestu za život ljudi.!


Po rečima Pamele Markum, članice tima NASA pokretne opservatorije SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), merenje količine kiseonika u atmosferi Marsa je neopisivo teško.

"Da bi posmatrali infracrvene zrake, istraživači moraju da budu iznad većeg dela Zemljine atmosfere, kao i da imaju opremu visoke osetljivosti, u ovom slučaju spetktometar. SOFIA je to omogućila", objasnila je Markumova.

SOFIA je ogroman avion (Boeing 747SP jetliner) koji kruži Zemlje skoro 45.000 metara iznad površine. On ima veliki teleskop sa objektivom dimenzija 254 cm u prečniku te pruža vrlo visoku preciznost podatke koji pomaže naučnicima NASA u donošenju veoma precizne proračune. SOFIA je opremljen sa visoko osetljivim opreme za merenje sastava Marsove atmosfere sa veoma visokom preciznošću dok se ignoriše atmosferske komponente planete Zemlje.

Kompanija ALTEC (engl. Aerospace Logistic Technology Engineering Company) iz Torina, onivača Italijanske agencije za istraživanje svemira i privatne firme "Thales Alenia Space", su zaduženi za izgradnju operativnog kontrolnog centra za tehničku podršku prvoj EU misiji za istraživanje Marsa.

Direktor za operacije ALTEC-a Armando Kampolini je grupi novinara iz Srbije, koji su posetili tu kompaniju, rekao da je istraživanje Marsa veoma važno za pravilno razumijevanje evolucije Zemlje, s obzirom na sličnosti dve planete.

"U okviru evropske misije za istraživanje Marsa, na tu planetu će biti poslata kapsula sa uređajem za prikupljanje podataka o tlu i atmosferi na Marsu", objasnio je Kampolini i napomenuo da će ALTEC imati zadatak da te podatke analizira u svom operativnom centru u Torinu.

Kampolini je naveo da se istraživanje sprovodi u saradnji sa Rusima, koji su zaduženi za slanje kapsule na Mars, dok će samu kapsulu i rover izgraditi "Erbas" i Velika Britanija.

"Ukupni troškovi čitave misije iznosiće milijardu dolara, a rover koji će biti poslat na Mars radi prikupljanja podataka imaće mogućnost sakupljanja uzoraka i na dva metra dubine, što dosadašnja istraživanja nisu mogla", istakao je Kampolini.

U kompaniji ALTEC se nadaju da bi istraživanja na dubini od dva metra mogla da daju odgovor i na pitanje da li na Marsu ima oblika života. Očekuje se da kapsula u kojoj će biti uređaj za prikupljanje podataka bude poslata na Mars najkasnije do 2020. godine. Jedna od proba će biti izvršena u oktobru ove 2016 godine.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1