Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:planete svemir
NASA je otkrila pre izvesnog vremena na desetine potencijalno naseljivih planeta na koojima je možda moguć vanzemaljski život .Ove novootkrivene planete....

od strane NASA-e imaju čak i atmosferske sezone ( godišnja doba)koje podsećaju na one na Zemlji.

Iznenađujuće otkriće daleko izvan solarnog sistema je uzbudilo NLO lovce širom sveta.

Istraživači u Astrobiološkom centru alternativnih Zemlji u Riversajdu, na Univerzitetu u Kaliforniji (UCR), sada razvijaju alate za otkrivanje biopotpisa na udaljenim egzoplanetama.

Naučnici su izneli svoje nalaze u časopisu Astrophysical Journal Letters, pod naslovom “Atmosferska sezonalnost kao biopotpis egzoplanete.“

Oni će nastojati da pretraže planete sa svemirskim teleskopima nove generacije koji mere atmosferske sastave planeta udaljenih mnogo svetlosnih godina.

Prema rečima vodećeg autora Stefani Olson, atmosfera je jedan od najperspektivnijih otisaka pristiju života na ovim vanzemaljskim svetovima.


Ona je rekla: “Atmosferska sezonalnost je obećavajući biopotpis jer je ona biološki modulirana na Zemlji i verovatno će se to desiti u drugim naseljenim svetovima.“

"Donošenje zaključka o životu na osnovu sezonalnosti ne bi zahtevalo detaljno razumevanje vanzemaljske biohemije, jer se javlja kao biološki odgovor na sezonske promene u okruženju, a ne kao posledica specifične biološke aktivnosti koja bi mogla biti jedinstvena za Zemlju."

U radu su naučnici pregledali cikličnu formaciju i uništavanje gasova kao što su kiseonik, ugljen-dioksid i metan tokom godišnjih doba.
Slično su istakli i modelirali atmosfeske fluktuacije kiseonika na potencijalno naseljivim planetama sa niskim sadržajem kiseonika.


Nalazi su postignuti uz pomoć finansiranja od strane NASA-inog Instituta za astrobiologiju. Edvard Šveterman, iz NASA-inog postdoktorskog programa na UCR, istakao je značaj preciznih merenja.

Ovaj stručnjak za svemir je rekao da su kolekcije dvoznačnih podataka iz čitave galaksije jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju naučnici koji su u potrazi za vanzemaljskim životom.

On je rekao: "Zaista je važno da sada precizno modelujemo ovakve vrste scenarija, tako da svemirski i zemaljski teleskopi u budućnosti mogu biti dizajnirani tako da identifikuju najperspektivnije biopotpise."

"U slučaju ozona, trebali bi nam teleskopi da uključimo ultraljubičastu sposobnost da ih lako otkrijemo."

Stručnjak je dodao da je prisustvo kiseonika i metana na ovim vanzemaljskim svetovima "obećavajući biopotpis" ali postoje načini da se oni proizvedu prirodno bez potrebe za životom.

Međutim, Timoti Lajons, profesor na Odeljenju za zemljane nauke na UCR, istakao je da rad fundamentalno unapređjuje potragu za životom na udaljenim svetovima.

On je rekao: "Posebno smo uzbuđeni zbog mogućnosti karakterizacije fluktuacija kiseonika na niskim nivoima koje bismo očekivali da pronađemo na ranoj verziji Zemlje."

"Sezonske varijacije, otkrivene ozonom, bile bi najbrže otkrivene na planeti poput one kakva je Zemlja bila pre više milijardi godina, kada je većina života još uvek bila mikroskopska i počivala u okenaima."

Dr Olson je slično ostala pozitivna da bi dalja zapažanja o atmosferi ovih planeta mogla obezbediti napredak ka "karakterizaciji" biopotpisa koji ukazuju na život van Zemlje.

Izvor:Webtribune.rs
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala