Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:vremenske zone
Kao što je mnogima poznato učili smo svi iz geografije da na svetu postoje 24 vremenske zone.Takođe jedna država može da ima više vremenskih zona....

Kao što su SAD koje samo na kopnu imaju četiri, plus petu na Aljasci. To ne čudi, s obzirom na to da je reč o velikoj zemlji. Ali, koja država na svetu ima najviše vremenskih zona, da li znate?

Mnogo ljudi bi u prvi mah pomislilo da se radi o Rusiji, s obzirom na to da se prostire na dva kontinenta - Evropi i Aziji ali....

Ali, odgovor je drugačiji i iznenađujuci....Francuska.
To je zbog toga jer se Francuska nalazi u zoni srednjeevropskog vremena (CET), kao i ostatak srednje Evrope.


Ali, titulu je zaslužila zbog velikog broja bivših kolonija, danas francuskih prekomorskih teritorija. Među njima su Gvadelupe na Karibima, La Reunion u Indijskom okeanu i Francuska Polinezija na Pacifiku.

Iza Francuske su se, kao zemlje s najviše vremenskih zona, našle SAD i Rusija, svaka sa po jedanaest. U slucaju SAD, to je takođe zbog pojedinih prekomorskih teritorija, na primer Havaja u Tihom okeanu.

Što se Rusije tiče, reč je o velikom prostoru koji se proteže od rta Dežnjev na istoku do oblasti Pskovm, koja se na zapadu granici sa Estonijom.
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala