Najzanimljiviji sajt Balkana
NASA letelica  “Kasini”, koja je u orbiti oko Saturna, je otkrila je u Titanovoj atmosferi propilen, ili propen.Ko ne zna to je ključni sastojak plastičnih gajbi, automobilskih branika i drugih svakodnevnih plastičnih predmeta na Zemlji.....

 Titan je inače velik otprilike kao pola Zemlje i drugi je najveći mesec u Sunčevom sistemu.I on je  jedini satelit u našem sistemu koji ima oblake i atmosferu koja se uglavnom sastoji od azota i metana.

Naučnici su do otkrića došli uz pomoć “Kasinijevog” infracrvenog spektrometra (composite infrared spectrometer – CIRS), koji meri infracrvenu svetlost Saturna i njegovih meseca.

 “Ova hemikalija je svuda oko nas, u svakodnevnom životu, i ona u dugom nizu lanaca formira plastiku zvanu polipropilen. Onaj plastična gajba u prodavnici – to je polipropilen”, objasnio je u saopštenju Konor Nikson, naučnik NASA-e i vođa studije.

Kada je “Vojadžer 1” 1980. prvi put prošao blizu ovog meseca, otkriveno je da su gasovi u smeđoj Titanovoj atmosferi ugljovodonici. Naučnici su otkrili da se ti ugljovodonici - koji na Zemlji čine fosilna goriva – na Titanu formiraju nakon što sunčeva svetlost razbije metan i hemikalije se ponovo oforme u lancu dva ili više ugljenika.

“Vojadžer” je otkrio dokaze najtežeg gasa iz skupine ugljovodonika, koji u svojoj strukturi ima tri ugljenikova atoma – propana. Letelica je takođe detektovala propin, ili metilacetilen, jedan od najlakših iz skupine. Hemikalije srednje težine, kao propilen, nisu se međutim našle u podacima sa “Vojadžera”.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala