Najzanimljiviji sajt Balkana16 psajki asteroidNebesko telo "16 Psajki" ( engl.16 Psyche) najmisteriozniji je objekat u Sunčevom sistemu koji bi, u ekonomskom smislu, mogao da potpuno uništi dosadašnji život na Zemlji....Ako bi taj asteroid ljudi uspeli nekako da prizemlje, samo gvožđe u njemu vredelo bi 10 triliona dolara (prema dugačkoj skali koju koristi kontinentalna Evropa je trilion jednak 1018, a prema kratkoj skali koju koriste na engleskom govornom području radi se o kvintilionu), što bi bilo dovoljno da uruši sve cene i potpuno uništi svetsku ekonomiju.

Američka svemirska agencija NASA će prema ovom asteroidu 2022. godine lansirati satelit, koji će stići na cilj 2026. godine.

Asteroid "16 Psajki" nalazi se u velikom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera.

Reč je o nebeskom telu prečnika 200 kilometara, sastavljenom od komada metala, najviše gvožđa, zatim nikla i brojnih retkih metala, uključujući zlato, platinu i bakar.

To je jedini takav asteroid u Sunčevom sistemu, navode naučni portali.

Naučni cilj misije poslate na "16 Psajki" jeste razumevanje formiranja planeta - naučnici će pokušati da odrede da li je ovo nebesko telo jezgro rane planete, koliko je staro i kakva mu je površina.

Lindi Elkins Tanton sa državnog univerziteta u Arizoni je glavni istražitelj ovog asteroida.

Ona je ranije ove godine rekla da bi ovaj asteroid prečnika oko 200 kilometra zaista bio vrednosti navedene astronomske sume kada bismo nekako uspeli da ga dovučemo na Zemlju.

"Čak i ako bismo uspeli da zgrabimo ovaj veliki metalni objekat i donesemo ga ovde... šta bismo radili sa njim? Da li biste vi sedeli na nejmu i krili ga i kontrolisali globalni izvor - kao što neke korporacije kontrolišu dijamante - i tako štitili svoje tržište? Šta ako odlučite da ga donesete i rešite izvor metala za čovečanstvo jednom za svagda? Ovo su zaista lude spekulacije" rekla je ona.

izvor:Blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala