Najzanimljiviji sajt Balkanahavoc projekat NASA vazdušni grad
U budućnosti Venera će  verovatno biti destinacija za svemirske turiste tako da NASA trenutno radi na misiji (projektu  grada u oblacima) za Veneru, koju su nazvali HAVOC....


Američka NASA radi na misiji "HAVOC"na Veneri, u kojoj za sada, ne želi da prizemlji astronaute, već da ih održi u atmosferi.

Hajden planetarijum u Američkom prirodnom muzeju 1950. godine zahtevao je rezervaciju za prvu svemirsku misiju, a sve što ste morali da uradite jeste da navedete svoju dresu i štiklirate polje željene destinacije, koja uključuje i Veneru.

Mnogi se pitaju kako je takva misija moguća, s obzirom da su temperature na površini planete (oko 500 stepeni) vrelije od Merkura, iako Venera duplira rastojanje od sunca.

Ovo je čak veće i od tačke topljenja mnogih metala, uključujući bizmut i olovo, koji čak mogu da padnu kao sneg na višim vrhovima planina. Površina je stenovita, od kojih neki imaju vulkanske osobine i planiska područja. Takođe je geološki mlada.

Takvi ekstremni događaji prouzrokovani su stvaranjem toplote ispod površine, eventualno izazivajući ga da se rashladi, oslobodi toplotu i ponovo stvrdne.

Međutim, NASA ne želi da u novoj misiji "HAVOC"(High Altitude Venus Operational Concept) prizemlji ljude, već da iskoristi gustu atmosferu za istraživanje.


Datum početka NASA misije još uvek nije objavljen, a plan je da se koriste vazdušni brodovi koji mogu da ostanu u gornjoj atmosferi u dužem vremenskom periodu.

Gornja atmosfera Venere je zapravo lokacija koja je najsličnija Zemlji u solarnom sistemu.Između nadmorske vidise od 50 km do 60 km, pritisak i temperatura mogu da se porede sa područjima nižeg sloja Zemlje.

Atmosferski pritisak u Venerijoj atmosferi na 55 km je oko polovine pritiska na nivou mora na Zemlji.

To znači da vam ovde odelo ne bi bilo potrebno, a ne biste morali ni da se izolujete jer se temperatura ovde kreće između 20 i 30 stepeni Celzijusovih.

Vazdušni brodovi bi samo plovili oko planete, a pokretao bi ih vetar. Sa druge strane, mogao bi da bude ispunjen mešavinom gasa kao što su kiseonik i azot, koji bi im omogućili plovnost.

Još uvek znamo relativno malo o Veneri, iako je planeti Zemlji najbliži komšija.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala