Najzanimljiviji sajt Balkanapraistorijska pirana umetnički izgled otkrivene pirane
Nemački paleontolozi su analizirali fosilne ostatke ribe, koja je živela pre 150 miliona godina i koja je, poput današnjih pirana, kidala plen oštrim zubima....

Tim okupljen oko Martine Kelb-Ebert otkrio je deset centimetara dug fosil u zbirci Muzeja Jure u Ajhštetu. Ostaci su nađeni u krečnjačkom kamenu u Zolnhofenu u Bavarskoj, zapadno od Ingolštata, gde su ranije, između ostalog, otkriveni ostaci preistorijske ptice, nazvane Archaeopteryx.
praistorijska pirana fosilni ostatak otkriven u Nemačkoj
Ono što prvo upada u oči na primerku pretka pirane, kome su naučnici dali ime Piranhamesodon pinnatomus, jesu njegovi dugi, šiljati zubi. On je pripadao izumrloj vrsti riba sa koštanim kosturom (Pychnodontiformes), karakterističnoj po ravnim, zaobljenim zubima, idealnim za mlevenje hrane.


Zbog toga su ih začudili špicasti zubi Pranhamesodona pinnatomusa. Njihovo objašnjenje: bila je to grabljivica, koja je lovila druge ribe, pišu naučnici u studiji objavljenoj u časopisu "Current Biology".

Otkriće menja dosadašnja saznanja o evoluciji riba s koštanim skeletom. Do sada se verovalo da one u doba Jure još nisu bile sposobne da zubima kidaju meso pripadnika svoje vrste.

"To mogu ribe sa hrskavičavim skeletom, kao ajkule, ali ribe s koštanim skeletom gutaju veći deo plena" objašnjava Martina Kelbl-Ebert.

Izvor:Blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala